Gisteren werd de Zweedse hoofdstad Stockholm opgeschrikt door een terreuraanslag die aan vier mensen het leven kostte. Een man reed er met een vrachtwagen verschillende mensen, voordat hij tot stilstand kwam tegen de gebouwen van een supermarkt. De dader, een vermeende islamist van Oezbeekse afkomst, had eerst de vlucht kunnen nemen, maar is nu toch aangehouden. Voorlopig wordt er gesproken van meer dan vijftien gewonden, waaronder verschillende kinderen. Een getuige verklaarde gezien te hebben hoe de vrachtwagen over een kinderwagen heen reed.

De biertruck die voor de aanslag werd gebruikt werd een half uur eerder gestolen, terwijl de rechtmatige chauffeur aan het lossen was achteraan het voertuig. Niet veel later reed de dader met de vrachtwagen in op de ‘Åhlens City retail hub’. De aanrijding veroorzaakte meteen een brand met veel rook die zichtbaar was boven de gehele winkelzone.

“Verkeersongeluk”

Bij aanvang dachten verschillende omstaanders dat het ging om verkeersongeluk. Van deze verwarring kon de dader schijnbaar gebruik maken om de vlucht te nemen. Nagenoeg onmiddellijk startte de Zweedse politie een grootschalige klopjacht. Hierbij werden alle winkels (en het parlement) in de hoofdstad tijdelijk gesloten en het cliënteel werd verboden de winkels te verlaten. Het centraal station en de metro werden door de politie onmiddellijk volledig ontruimd. De Zweedse politie verzocht buurland Denemarken het verkeer over de ‘Øresundsbron’, de brug die Zweden en Denemarken verbindt, opzettelijk af te remmen om het scannen van voertuigen over de brug te vergemakkelijken.

De Zweedse politie verspreidde na de feiten een opsporingsbericht van een Noord-Afrikaanse of uit het Nabije Oosten uitziende man, met groene jas en baardje, die zou gezocht worden in verband met de aanslag. Even later bevestigde de politie de man te hebben gearresteerd en in verdenking te stellen van moord met terroristische doeleinden. De verdachte zou een extremistische moslim zijn uit Oezbekistan. Tevens zouden er sporen gevonden zijn van steun aan islamistische terreurgroep IS. De verdachte dader is vader van vier. Ook de dader van de aanslag bij het Britse parlement had kinderen.

Aanvankelijk werd er in de massamedia gesproken van schoten in de omgeving van de aanslag. Dit kon evenwel niet worden bevestigd door de politie. De aanslag is een van de vele waarbij de daders geen vuurwapens gebruikten, maar gewoon voertuigen. 22 maart laatstleden werd in Londen nog een auto gebruikt om een aanslag te plegen, verder werden voertuigen gebruikt voor de aanslagen in Berlijn, Dijon, Nantes, Nice, Apeldoorn en North-Carolina. Hier kan u een kort overzicht vinden van aanslagen waarbij voertuigen  werden gebruikt.

Steun

Naar gewoonte, jammer genoeg, kwamen vanuit vele landen steunbetuigingen aan de Zweedse hoofdstad. Voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker verklaarde dat “een aanslag op een EU-lidstaat een aanslag op ons allemaal is”.

De Zweedse premier, die als sociaaldemocraat een links beleid uitvoert en een voorstander is van open grenzen, verklaarde dat “de terroristen nooit zullen winnen”. In Zweden staan de rechtsnationalistische ‘Zweden-Democraten’ al een poos als grootste partij van het land gepeild. Het valt af te wachten of ze, gezien de aanslag en ook de migrantenrellen nabij de hoofdstad in februari, het nu nog beter gaan doen bij de Zweedse kiezer.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/