Het onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund begint steeds meer op een soap te lijken. Nadat gisteren duidelijk werd dat de verdachte dader vermoedelijk in het radicaal-islamitische milieu gezocht moest worden, werden twee verdachten opgepakt. Vandaag liet de Duitse politie weten dat ze ondanks de IS-contacten van een van de verdachten, over te weinig bewijzen beschikken om zekerheid te scheppen.

De verdachte, Abdul Beset A. werd gisteren al gearresteerd door de Duitse politie en een eerste keer verhoord. De 26-jarige Irakees werd gearresteerd wegens vermeend lidmaatschap van de terreurgroep IS. Volgens de politiediensten sloot de man zich in 2014 in Irak bij de islamitische terreurmilitie aan en leidde er een eenheid jihadisten. De man zou onder meer verantwoordelijk zijn voor ontvoeringen, afpersing en executies op last van deze organisatie.

Abdul Beset A. zou in 2016 via de vluchtelingenroute via Turkije naar Duitsland gereisd zijn, waar hij zich vestigde in Wuppertal. De industriestad net ten zuiden van het Ruhrgebied, ligt in een regio die bekend staat om zijn grote migrantengemeenschappen. In Duitsland zou de man contact gehouden hebben met de terreurgroep IS.

Geen contact (?)

In het kader van het onderzoek naar de aanslag in Dortmund, werd de man voorlopig vastgehouden als verdachte. Ondanks het feit dat er geen rechtstreekse bewijzen zijn dat de man betrokken was bij deze terreurdaad, heeft het Duitse gerecht zijn vasthouding verlengd omwille van zijn lidmaatschap van IS. Abdul Beset A. moet nu voor de onderzoeksrechter verschijnen die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

Een tweede man die gisteren in voorlopige hechtenis genomen werd, is een 28-jarige islamist uit de streek van Unna, in het Ruhrgebied. De verdachte, die een Duits paspoort bezit, wordt ondertussen niet meer als verdachte beschouwd. De huiszoekingen van afgelopen dinsdag hebben dus niets opgeleverd. Het is nog niet duidelijk of de man contact had met de eerder opgepakte verdachte of dat hij zich al eerder schuldig gemaakt had aan criminele feiten.

Het enige slachtoffer van de aanslag, de verdediger Marc Bartra, is intussen aan de betere hand.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/