Aanslag Dortmund islamistisch van aard?

0
571

Mogelijk zijn de drie explosies rond de verblijfplaats en de bus van de Duitse topploeg Borussia Dortmund van gisterenavond gelinkt aan islamterrorisme, dat melden de Duitse omroepen NDR en WDR. Ook het Duitse persbureau DPA maakt melding van een eventuele link met islamterrorisme. Deze link is een brief met verwijzingen naar de Duitse militaire acties in Syrië en de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt.

De brief, die na het incident werd gevonden, is volledig in het Duits geschreven en bevat veel elementen die gelinkt zijn aan de islam. Zo begon de brief met “in naam van Allah, de genadige, de barmhartige”. Verder in de brief wordt duidelijk verwezen naar de inzet van Duitse straalvliegtuigen in de strijd tegen IS die als doel hebben “alle moslims in het kalifaat te vermoorden”. Er valt ook te lezen dat alle sporters en prominente figuren uit de West-Europese “kruisvaarderslanden” op de dodenlijst van IS staan. Dit werd dinsdagavond bekendgemaakt op een persconferentie van de Duitse politie.

Allah of Antifa? Of kwajongensstreken?

Het Duitse persbureau DPA maakte inmiddels ook al bekend dat er een tweede brief werd gevonden. Het betreft een onlinebrief die gisterenavond laat nog zou verspreid zijn. De brief lijkt van extreemlinkse, antifascistische grondslag te zijn en beschrijft de aanslag als een symbooldaad tegen de politiek van Borussia Dortmund, die zich niet voldoende zou verzetten tegen racistische en xenofobe ideeën. Nochtans hebben supporterskernen van Dortmund zich aan hand van verschillende tifo’s geschaard achter de open grenzenpolitiek van bondskanselier Angela Merkel (CDU) tijdens het hoogtepunt van de asielcrisis in 2015.

Ook zou de brief de erop club erop willen wijzen dat ze al jarenlang te weinig doet voor een “antifascistische stadionscène”. Hiermee wordt ook weer verwezen naar de bedenkelijke agressie van februari. De vermeende brief van Antifa verscheen op het extreem-linkse mediaportaal linksunten.indymedia.org. Het bericht dat kort voor middernacht werd gepubliceerd, werd ondertussen al verwijderd, maar circuleert nog steeds op sociale media.

Antifa is in de Bondsrepubliek een bekende aanstoker van geweld. Zo werden op de jaarlijkse 1 mei-betoging vorig jaar nog 59 agenten verwond door Antifa-demonstranten. De Duitse politieke klasse ziet echter nog geen reden om de groep officieel te vervolgen, integendeel, ze kan vaak rekenen op steun van volksvertegenwoordigers en partijen.

Geen uitsluitsel

Toch is een kritische houding geboden, vertellen de Duitse veiligheidsdiensten. De link met islamterrorisme staat nog alles behalve vast. De brief houdt geen concreet bewijs in dat het gaat om betrokkenheid van of motivatie door Islamitische Staat. Men sluit zeker niet uit dat het hier kan gaan om kwajongensstreken of afpersers. De echtheid van de ‘islamitische’ brief noch die van de ‘antifascistische’ brief is voorlopig aangetoond. Het onderzoek loopt nog volop, aldus de officier van Justitie.

Tijdens het incident raakte de speler Marc Bartra gewond. De match die gisteren normaliter moest gespeeld worden tegen AS Monaco, wordt deze avond om kwart voor zeven gespeeld.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/