Nadat eerder Antifa en onbekende jihadisten de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund opeisten, is een derde opeisingsbrief opgedoken. Een schijnbaar extreemrechtse groepering eiste niet alleen de aanslag in Dortmund op, maar dreigde ook met een aanslag in Keulen op 22 april. Datzelfde weekend houdt de rechts-conservatieve partij AfD haar nationale partijcongres. De ordediensten verwachten een groot aantal linkse tegenbetogers.

Dagen na aanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund duikt een nieuw spoor op in het onderzoek. Een derde groepering van extreemrechtse signatuur eiste donderdagavond in een mail aan de Berliner Tagesspiegel de aanslag in Dortmund op. De mail verwijst duidelijk naar Adolf Hitler en de ‘multiculti’ in Duitsland. De aanslag in Dortmund wordt aangehaald als een “laatste waarschuwing” voor een grotere aanslag die zaterdag 22 april zou moeten plaatsvinden in Keulen.

De mail maakt ook duidelijk dat voornamelijk migranten het doelwit zijn van de obscure groepering. De schrijvers stellen onomwonden dat zaterdag “gekleurd bloed zal vloeien.” De aanslag hangt waarschijnlijk samen met het partijcongres van de rechts-conservatieve Alternative für Deutschland (AfD) en de aangekondigde linkse tegenbetoging. Het schrijven wordt besloten met de aankondiging dat de “troep Köln klaarstaat”. Politiediensten zijn nog niet zeker of het gaat om een echte extreemrechtse groep of om een fantast. De dreiging wordt alvast ernstig genomen door de politie.

Militair complot?

De vorige opeisingsbrief, die uit een jihadistisch milieu scheen te komen, wordt door experts ondertussen zeer kritisch benaderd. Na een onderzoek van islamwetenschappers, gaat de politie er van uit dat het om een vervalsing gaat. De verwijzingen naar de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland en de Duitse Tornado-straaljagers in Syrië zouden zeer ontypisch zijn voor IS. Aan het waarheidsgehalte van de tweede opeisingsbrief, die uit extreemlinkse kringen leek te komen, wordt eveneens getwijfeld.

Desondanks achten de politiediensten het te vroeg om beide sporen uit te sluiten. De verdachten die eerder werden opgepakt in verband met de islamistische opeisingsbrief werden ondertussen al vrijgelaten.

Ondertussen volgen de ordediensten ook een nieuw spoor in het onderzoek. Het onderzoek naar de explosieven in het springtuig leiden mogelijk naar oude bestanden van de Bundeswehr. De samenstelling van de explosieven en de militaire ontstekers doen vermoeden dat de bommenleggers een militaire opleiding genoten hebben. Ook de explosieven zelf zouden zeer moeilijk te vinden zijn voor gewone particulieren.

De nieuwe ontdekkingen alarmeren de ordediensten, die reeds aangeraden hebben om explosievenopslagplaatsen beter te beveiligen met behulp van private beveiligingsfirma’s. Joachim Hermann, minister van Binnenlandse Zaken van Beieren voor de CSU, volgt de opmerkingen van de Duitse politie en waarschuwt voor mogelijke nieuwe aanslagen. Ook geheime documenten die aan de regionale politiediensten werden gestuurd verwijzen naar mogelijke nieuwe aanslagen op concerten, sportevenementen en andere bijeenkomsten.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/