De Turkse regering is bezig met een campagne te voeren doorheen Europa in het kader van het aankomend referendum over de nieuwe grondwet die president Recep Erdogan meer macht zal geven. Dat botst op protest doorheen Europa. Maar nu riskeert ook het neutrale Zwitserland in het diplomatieke ruziebad getrokken te worden. De Zwitserse regering overweegt om een Turkse politieke meeting te annuleren. Daarnaast bekijkt Zwitserland ook de asielverzoeken van een aantal Turken met diplomatieke paspoorten, vermoedelijk in verband met de mislukte Turkse coup in 2016. Dat meldt Reuters.

Zwitserland riskeert verwikkeld te geraken in een diplomatieke ruzie met Turkije die andere Europese landen reeds te beurt viel. De Zwitserse regering melde vandaag dat het een verzoek aan het behandelen was van het stadsbestuur van Zurich dat graag een Turkse politieke meeting met Turks BuZa-minister Mevlüt Çavuşoğlu (AKP) geannuleerd zou willen zien. Het Hiltonhotel dat zou gebruikt worden voor de meeting annuleerde al met als motivatie dat de veiligheid van haar gasten niet kon gegarandeerd worden.

In Zwitserland leven volgens de Zwitserse data zo’n 68.000 Turkse burgers, maar volgens de webstek van de Turkse ambassade gaat het om 130.000 Turken die in het populaire skiland leven.

Rest van Europa

Ook in Duitsland werden al een aantal Turkse meetings geannuleerd. Hierop reageerde de Turkse regering door de beslissingen “nazi-praktijken” te noemen, wat op minder dan begrip kon rekenen bij bondskanselier Angela Merkel (CDU). In Oostenrijk bekijkt de Binnenlandminister de mogelijkheid om de wetgeving aan te passen opdat meetings en toespraken waarbij de openbare orde en mensenrechten geschaad worden, kunnen gebannen worden. Hierbij worden dergelijke (Turkse) politieke meetings geviseerd. De regering van Turkije heeft zelfs al laten weten campagne te willen voeren in Scandinavië.

Daarnaast is ook in België kritiek en debat rond het thema. Bij monde van federaal fractieleider Peter De Roover wil regeringspartij N-VA niet zo ver gaan als een Belgisch verbod op zo’n meetings, maar wil het wel een Europees verbod, grondige controle of het afschaffen van de dubbele nationaliteit overwegen.

In 2015 sprak Erdogan voor 25.000 Turkse Belgen in de Ethias-arena in Hasselt. Dit in functie van de Turkse parlementsverkiezingen. De veiligheidsdiensten verhinderden toen dat er live-beelden konden uitgezonden worden van het evenement.

Politiek asiel

Volgens een nota zouden 408 Turkse staatsburgers asiel hebben aangevraagd in Zwitserland sinds de mislukte Turkse coup in juli 2016. Een aantal van de aanvragers zijn houders van diplomatieke paspoorten, hetgeen betekent dat ze uit overheidskringen komen. Een van deze aanvragers zou de tweede topman geweest zijn van Turkije in Bern.

Het ministerie van Migratie dat asielverzoeken behandelt, verkondigde geen informatie te geven rond individuele verzoeken van vluchtelingen teneinde geen identiteiten vrij te geven. Wel verwees het naar de algemene nota van hierboven. De Turkse ambassade in Bern heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Op 15 juli 2016 probeerden delen van het Turkse leger de macht over te nemen in Turkije. Het Turkse parlement en het presidentiële paleis werden hierbij beschadigd. De coup mislukte. Hierna riep Erdogan drie maanden de noodtoestand uit waarbij vermeende coupplegers en medeplichtigen werden opgejaagd en vervolgd. Volgens Erdogan zat dissident Fetullah Gülen achter de couppoging. Nochtans leeft die laatste in ballingschap in de VS.

In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de couppoging. Vermeende aanhangers van Gülen werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan.