De rechtsnationalistische partij ‘Zweden-Democraten’ is volgens de meest recente peiling de grootste partij van Zweden. Dat blijkt uit resultaten van het peilingsbureau YouGov. De Zweden-Democraten spitsen zich hoofdzakelijk toe op migratie en euroscepsis.

Het marktonderzoeksbureau YouGov toonde aan bijna één op vier Zweedse stemmers – zo’n 23,9% – zich kan vinden in het programma van Sverigedemokraterna, de zogenaamde Zweden-Democraten. In de peiling laat de rechtse partij de sociaaldemocraten nipt achter zich. De partij van premier Stefan Löfven strandt 22% en boet zo in aan populariteit als gevolg van de regeringsdeelname.

De Zweedse parlementsverkiezingen staan gepland voor september 2018. Al enkele maanden scheren de Zweden-Democraten hoge toppen in de peilingen, maar de peiling van YouGov plaatst ze – opnieuw – aan de top. De Zweden-Democraten noemen zichzelf een nationalistische partij en maken in het Europees Parlement deel uit van de politieke familie waartoe ook UKIP, AfD en de Vijfsterrenbeweging behoren.

Massamigratie

De Zweden-Democraten scoren vooral door hun stellingname tegen de massa-immigratie en haar gevolgen. Op de website van de Zweden-Democraten staat te lezen dat “multiculturalisme leidt tot fragmentatie en segregatie waarbij culturen met elkaar botsen.” Eerder dit jaar kwam Zweden nog in de aandacht van de wereld terecht naar aanleiding van een uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.).

President Trump haalde het Scandinavische land en haar ‘wilkommenskultur’ aan om de gevaren van massa-immigratie te illustreren. Volgens Trump leverde de massale instroom van migranten Zweden heel veel problemen op. Die uitspraak viel niet in goede aarde bij de Zweedse regering maar daags nadien werden alsnog rellen gepleegd nabij Stockholm voor door migranten. Partijleider Jimmie Åkesson publiceerde toen ook een opinie in de Wall Street Journal waarin hij de Amerikaanse president over de gehele lijn gelijk gaf over de integratieproblemen in hun thuisland.

De Amerikaanse documentairemaker Tim Pool reisde zelfs af naar de Zweedse ‘quartiers chauds’ om er de temperatuur aan de grond te meten.