De Britse tabloid Daily Express publiceerde dit weekend de resultaten van een onderzoek naar mensensmokkel in de geteisterde haven van Calais. Daaruit blijkt de grote schaal en het geweld waarmee deze mensensmokkel gepaard gaat.

“Ons team was getuige van smokkelaars die illegale migranten in de laadruimtes van vrachtwagens stopten in vol daglicht en aan een snelheid van bijna één voertuig per uur”, klinkt het in de krant. Toen het team van de Daily Express de chauffeurs aansprak over hun illegale lading werden ze aangevallen door een bende van bijna twintig smokkelaars. De politie was naar verluidt nergens te bespeuren.

Het eerste incident dat het team kon waarnemen vond meteen plaats nadat het team zich positioneerde in een wagen op een veilige afstand. Een Belgische vrachtwagen met het Verenigd Koninkrijk als bestemming stopte aan een parking en de chauffeurs gingen naar binnen voor een koffiepauze. Van zodra de chauffeurs uit het zicht waren opende de smokkelaars de laadruimte en kropen illegale immigranten in de vrachtwagen. De hele operatie duurde slechts enkele seconden.

Toen het team van de Daily Express de Belgische chauffeurs waarschuwde en die vervolgens de illegale immigranten uit de laadruimte haalden ging de situatie van kwaad naar erger. Enkele smokkelaars sprongen uit de bosjes en keerden zich tegen het team omdat ze niet opgezet waren dat de journalisten de mislukte smokkelpoging van hun compagnons op film hadden opgenomen.

Escalerend geweld

“Ik werd aangevallen door vijf gemaskerde mannen. Een van hen probeerde me te vloeren met een vuistslag. Ik was omsingeld en in de minderheid, ik werd geduwd en geschopt”, getuigt een journalist van de Daily Express. “Ik voelde dat ze mijn gsm, sleutels en portefeuille probeerden te stelen. Terwijl het handgemeen zich verderzette werd onze fotograaf omsingeld door minstens vijftien mannen die zijn camera probeerden te stelen”, klinkt het verder. De gemaskerde mannen sloegen er uiteindelijk in weg te lopen met meer dan drieduizend pond aan fotografiemateriaal.

De Belgische truckchauffeur, naar verluidt een ex-militair, raakte verwikkeld in een gevecht met een smokkelaar waarbij de laatste zijn twee voorste tanden verloor en een hoofdwonde opliep. Toen de politie vijftien minuten later arriveerde en de chauffeur zijn verhaal deed haalde de agenten de schouders op en raadden ze de chauffeur aan weg te gaan.

Zomer vol chaos

Richard Burnett, CEO van de Road Haulage Association, reageerde op het voorval: “Het kamp in Calais mag dan wel verdwenen zijn, het probleem van de illegale immigratie is dat niet. Wat ik gezien heb heeft me diep geschokt maar het is een zeer reëel gevaar waar Britse truckchauffeurs dagelijks mee worden geconfronteerd.” 

Franse functionarissen vrezen nu een nieuwe zomer vol chaos. Geschat wordt dat er per week meer dan honderd illegale migranten toekomen in de regio. Er zouden in de omstreken van de verdwenen ‘Jungle’ in Calais op zijn minst zes geheime kampen zijn. De Franse autoriteiten leveren volgens truckers nog steeds onvoldoende inspanningen en woordvoerster van het rechtse UKIP Jane Collins vreest dan ook voor “opnieuw een zomer als een hel voor bedrijven en toeristen.”

3 REACTIES