Landry Mawungu wordt de nieuwe directeur van het Minderhedenforum. De twintiger met Congolose wortels neemt de fakkel over van Wouter Van Bellingen. Die laatste zal het Integratiepact gaan leiden vanaf 1 april. Dat meldt Belga.

Het Minderhedenforum is de Vlaamse koepelorganisatie voor allochtone minderheden. Die organisatie moest op zoek naar nieuwe directeur omdat de huidige directeur Van Bellingen, het Integratiepact zal gaan leiden. Het Integratiepact maakt deel uit van het Vlaamse regeerakkoord en dient om discriminatie tegen te gaan en respect over de etnisch-culturele grenzen te promoten.

Mawungu is geboren in 1989, komt uit een Belgisch-Congolees gezin en studeerde sociologie en internationale politiek. Mawungu was reeds een half jaar actief bij het Minderhedenforum en verantwoordelijk voor de Brusselwerking. De organisatie heeft dus uiteindelijk geopteerd voor een interne vacature nadat ze eerder openstond voor eenieder.

Ik koester onze superdiverse maatschappij.

In een reactie aan Belga vertelt Mawungu dat hij onze ‘superdiversiteit’ onderschrijft en wil werken aan correcte beeldvorming van allochtonen: “Door oog te hebben voor wat ons bindt en tegelijk respect te hebben voor elkaars verschillen, kunnen we komen tot een inclusieve maatschappij. Ik koester onze superdiverse maatschappij, en wil streven naar een correcte beeldvorming van personen met een migratieachtergrond. Want de manier waarop we naar elkaar kijken bepaalt onze realiteit.

Zwarte Piet

Vorige maand kwam het Minderhedenforum nog in de oog van een stormpje te staan toen Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) verkondigde participatie-organisaties als het Minderhedenforum strenger te willen omkaderen. Daarvoor had Homans in De Standaard gezegd dat “het Minderhedenforum geen subsidies [krijgt] om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen”. Homans zei dit nadat het Minderhedenforum weigerde het Pietenpact (dat roetpieten oplegt ter vervanging van de traditionele Piet met volle schmink) te ondertekenen omdat het niet ver genoeg ging.

Er zou reeds een informeel gesprek geweest zijn omtrent een nieuw juridisch kader voor het Minderhedenforum tussen Van Bellingen en Homans, maar nog geen formeel. Hierom vroeg Van Bellingen uitdrukkelijk nog om tijdens het debacle vorige maand. Een van de eerste uitdagingen van Mawungu zal dus zijn om met een antagonistische Homans tot een vergelijk te komen.