Witte Huis publiceert belastingaangifte Trump

0
773

In een poging om Trump aan te vallen schoot MSNBC volgens veel commentatoren vooral in eigen voet. Presentatrice Rachel Maddow kondigde met veel anticipatie aan dat MSNBC een grote ‘scoop’ had over de belastingen van Trump, maar de inhoud van die scoop was weinig uitzonderlijk: Trump betaalde, alleszins in 2005, meer dan voldoende belastingen.

Gisteren tweette het linksprogressieve tv-gezicht Rachel Maddow van MSNBC dat ze de belastingaangifte van Donald Trump had weten te bemachtigen. Kijkcijfers gegarandeerd omdat het thema een belangrijk onderdeel was van de aanval op Donald Trump door de Democraten.

Ze begon haar show met een monoloog van bijna 20 minuten waarin ze allerlei complottheorieën meegaf die Trump moesten linken aan Rusland, een bekend Democratisch narratief. Nochtans kwam recent nog uit dat ook de campagne van Clinton contacten had met Rusland. Pas na de monoloog en een reclameblok pakte Maddow dan uit met de belastingaangifte. Omdat de introductie zo lang duurde begon men er al snel op Twitter grappen over te maken.

Witte Huis pikt scoop

Ook het Witte Huis zat niet stil en besloot dan maar om zelf snel te communiceren over de belastingaangifte, waardoor ze de scoop wegnamen van Maddow. In de begeleidende tekst waren ze ook zeer kritisch en hard voor MSNBC. “Je weet dat je wanhopig bent om kijkcijfers te halen als je de wetgeving wil schenden om een verhaal naar buiten te brengen over twee pagina’s van een belastingaangifte van meer dan een decennium geleden. Vooraleer hij verkozen werd tot president was Trump een van de meest succesvolle zakenmannen ter wereld, met een verantwoordelijkheid tegenover zijn bedrijf, familie en werknemers om niet meer belastingen te betalen dan wettelijk verplicht.

Ook op het rechtse Fox News waren ze bij de pinken en begonnen zelf verslag te geven over de hele zaak terwijl Maddow haar verloren primeur nog moest geven.

Trump blijkt belastingenkampioen

In de aangifte staat wat Trump in 2005 verdiend en betaald heeft aan inkomensbelastingen. Nu blijkt dat Trump 253 miljoen dollar heeft verdient in 2005 en 103 miljoen dollar heeft afgeschreven in verliezen. Hij en zijn vrouw betaalden 5,3 miljoen dollar federale inkomensbelasting en 31 miljoen ‘alternatieve minimumbelasting’, iets wat Trump zelf wil afschaffen omdat het volgens hem een manier is voor grootverdieners om aan hogere belastingen te ontsnappen.

Opgeteld zat Trump aan een federaal belastingpercentage van 24,2% in 2005. Dat is bijna dubbel zoveel als betaald werd door de socialistische Democraat Bernie Sanders die slechts 13,5% betaalde in 2014 en een stuk meer dan de 14,1% die voormalig Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney in 2011 betaalde.

Nochtans zou Trump de mogelijkheid gehad hebben om in 2005 géén belastingen te betalen door een groot verlies die hij had gemaakt in 1995. De linkerzijde beschuldigde hem dan ook op basis hiervan. Nu blijkt dat die beschuldiging, althans voor het jaar 2005, ongegrond was. De ‘onthulling’ dat hij heel wat kon aftrekken in 2005 was ook geen nieuws aangezien de Wall Street Journal dat vorig jaar al had gepubliceerd.

Meestal geven presidentskandidaten hun belastingaangiftes vrij tijdens de verkiezingscampagne, maar Trump deed dat niet, naar eigen zeggen omdat de audit van de Amerikaanse belastingdienst, de IRS dat verhinderde. Dit weerhield de Democraten er niet van om Trump van belastingontduiking te beschuldigen.

Reclame voor Trump?

Heel wat commentatoren zien in heel deze vaudeville dan ook een overwinning voor Trump. Daarom vermoeden sommigen dat Trump zelf de aangifte heeft gelekt.