Turks minister van Familiezaken Fatma Kaya heeft voor morgen een bezoek gepland aan het Nederlandse Hengelo. Daar wil ze praten voor Turkse Nederlanders, bevestigt haar woordvoerder aan NOS. Het is het zoveelste voorval in een reeks ophefmakende geplande bezoeken rond het aankomende Turkse referendum. 

De bijeenkomst wordt georganiseerd door een lobby-organisatie van de Turkse islamitisch-conservatieve AK-partij in Nederland. Deze partij, waartoe Turks president Recep Erdogan behoort, wil dat Turken ‘ja’ stemmen in het aankomende referendum over meer macht voor de president.

Nederlands Premier Mark Rutte (VVD) herhaalde ook vandaag dat hij niet wil dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum. Geert Wilders, voorzitter van de Partij voor de Vrijheid (PVV), spreekt hardere taal:  “Dit bezoek is onaanvaardbaar en ik vraag daarom uw steun de Kamer onmiddellijk terug te roepen van reces om hier met de Minister-President en de Minister van Buitenlandse Zaken over te debatteren met het doel dit bezoek en eventuele andere bezoeken van Turkse bewindspersonen te verhinderen”, luidt een mailbericht dat Wilders stuurde naar de leden van de Tweede Kamer.

Regeringspartijen PvdA en CDA laten weten dat ze het voorstel van de PVV niet steunen. Ook de SP vindt een spoeddebat rond de kwestie niet nodig. Deze partij wil wel graag gebriefd worden door het kabinet over de laatste stand van zaken.

Ophef in heel Europa

Recent was er ook ophef in onder meer Zwitserland, Duitsland en Zweden rond Turkse campagnes op Europese bodem. Het grote aantal Turken met de dubbele nationaliteit in Europa zorgt al langere tijd voor regelmatige politieke spanningen. In Duitsland was er recent ook een schandaal toen bleek dat het Turkse consulaat in Noordrijn-Westfalen ervan werd verdacht om leraars en ouders van Turkse afkomst aan te sporen om te spioneren. Kritiek op Turks president Erdogan moest hierbij worden gemeld.