Werd Trump afgeluisterd door Obama?

0
1236

De Amerikaanse president Donald Trump (REP) beweert op Twitter dat zijn voorganger Barack Obama (DEM) hem heeft laten afluisteren. Als de beweringen waar zijn, overtreft dit het watergate-schandaal en kunnen de consequenties bijzonder ernstig worden. Trump leverde voorlopig nog geen concrete bewijzen, maar commentatoren betwijfelen of de president zo’n zware beschuldigen zou openbaren zonder iets achter de mouw te hebben.

Nadat Trump gisteren al hard terugsloeg naar de Democraten die blijven beweren dat Trump onder een hoedje speelde met Poetin om de verkiezingen te winnen komt er een nieuwe aanval. Eerder verwees ‘The Donald naar de vele contacten die de Democraten (ook) hadden met prominente Russische figuren omdat Justitieminister Jef Sessions (REP) onder vuur ligt wegens Russische contacten, maar nu doet Trump er een – flinke – schep bovenop.

Op Twitter haalt Trump fel uit naar oud-president Barack Obama (DEM). In een reeks van tweets laat Trump weten ontdekt te hebben dat Obama hem liet bespioneren in de ‘Trump Tower’, een van Trumps gebouwen, te midden van de verkiezingscampagne in 2016.

Vrijdag rapporteerden verschillende Amerikaanse media nog dat Obama op het einde van zijn functie bewust stappen had ondernomen om de campagne van Trump te ondermijnen en nadien de regering van Trump te saboteren. Maar niemand ging zo ver om Obama te beschuldigen van clandestiene afluisteroperaties met electorale doeleinden.

Het zou er op neer komen dat de Obama-regering de toelating zocht en vond om de Trump-campagne af te luisteren en op te volgen zonder dat Trump iets misdaan had. Hierna zou dan via de versoepeling van de NSA-regels (National Security Agency) het hypothetische bewijsmateriaal tegen Trump vrijer gedeeld zouden kunnen worden binnen de overheid. Op die manier zou dan de informatie, inclusief gesprekken van private personen, makkelijk kunnen doorstromen naar de pers.

Aangebrand verleden

Obama heeft een verleden inzake afluisteren. Hoewel hij als senator ageerde tegen de ‘Patriot Act’ (hetgeen de staat meer macht gaf om terreur te bestrijden), werd onder zijn bewind een globaal systeem van massasurveillance uitgebouwd dat de rechten op privacy van bijna gans de wereld met de voeten trad. De telefoontap van Merkel ligt nog vers in het geheugen, maar het is ook bewezen dat de presidenten of eerste ministers van Brazilië, Argentinië, Irak, Venezuela en vele andere landen werden afgeluisterd.

Dit werd bekend nadat Edward Snowden ‘top secret’-documenten lekte die het programma blootlegden. Dat verhaal werd recent nog verfilmd door filmmaker Oliver Stone. De klokkenluider moest vluchten naar het buitenland om hier niet voor gestraft te worden en geniet nu asiel in… Rusland.

In het Watergate-schandaal ontdekten journalisten dat onder president Richard Nixon (REP) het Democratische hoofdkwartier werd afgeluisterd.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE