Een opmerkelijk hernieuwde uithaal: federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) herhaalde onlangs zijn oproep om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-Arabië in De Zevende Dag. Maar de Waalse partijen PS en cdH willen hier voorlopig niet van weten, zo merkt ook Newsmonkey op. 60% van de omzet van de Waalse wapenindustrie hangt namelijk af van die contracten met Saoedi-Arabië. En de Waalse wapenfabrikant FN is volledig in handen van de Waalse overheid.

De Croo bepleit dat het hypocrisie is om geld te geven voor ontwikkelingshulp (bijvoorbeeld in Jemen) en ondertussen bakken geld te verdienen aan de verkoop van wapens die naar dezelfde landen gaan. Bovendien staat België bovenaan de lijst als grootverdiener aan het gewapend conflict in Jemen. Sinds maart 2015 vindt in Jemen een militaire interventie plaats door een brede coalitie van landen uit de Arabische wereld, aangevoerd door Saoedi-Arabië. Deze coalitie steunt president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi, maar maakt veel burgerslachtoffers.

Federaal vicepremier en minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) roept Vlaanderen en Wallonië op om te stoppen met wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Dat land vecht in buurland Jemen mee met het regime, in een burgeroorlog tegen rebellen. Het geweld duurt al twee jaar en heeft intussen tot hongersnood geleid voor de zwaar getroffen bevolking. Vooral Wallonië verkoopt veel wapens aan Saudi-Arabië. Het zou daar om humanitaire redenen beter mee stoppen, zegt minister De Croo.

Publiée par De Zevende Dag sur dimanche 26 mars 2017

Helft van alle EU-export naar Saoedi

België is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle EU-export van vuurwapens en munitie naar Saoedi-Arabië. Dat rapporteerde het Vlaams Vredesinstituut al in 2013. Het gaat daarbij nagenoeg uitsluitend om FN Herstal dat veel geld verdient aan zijn contracten met Saoedi-Arabië. De Waalse regering (bestaande uit PS en cdH) is de eigenaar van de fabriek. Het bedrijf keert elke jaar bijna 10 miljoen aan dividenden uit en spijst daarmee de kas van de deelstaatregering behoorlijk.

Ten opzichte van de rest van Europa is België verantwoordelijk voor 25% van de levering voor groot materieel en wapengeschut, en verzet ze 70% van de omzet van ‘small arms’ (lees: pistolen en geweren) naar het land dat het Arabisch schiereiland domineert. Sinds 2011 al is Saoedi-Arabië de belangrijkste afnemer van de Waalse wapens. De voorbije jaren keurde de deelstaatregering voor meer dan 1,5 miljard wapenexportlicenties goed.

Liever wat minder transparant?

Het nieuws valt opmerkelijk genoeg samen met een ander gebeuren. Bevoegd staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) zou namelijk graag hebben dat bepaalde instellingen minder informatie publiek maken, schreef De Morgen begin maart. Het zou gaan om “gevoelige dossiers”.

Eén van die ‘gevoelige instellingen’ is, toevallig of niet, Delcredere. Het bedrijf dat de verzekeringen afsluit bij de wapenleveringen van België aan het buitenland. Delcredere is op dit ogenblik gebonden aan de wet op de Openbaarheid van Bestuur, omdat ze wordt voorzien van overheidsgeld.

Maar er ligt een wetswijziging op tafel waardoor Delcredere niet langer gebonden zou zijn aan die wet. Schandelijk, vond sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen: “Als overheid kun je niet eender wat verzekeren. Mensenrechten, milieurechten en dergelijke mogen niet worden geschonden. Daarom moet daar transparantie over zijn, en moeten parlementsleden, journalisten en andere personen de gelegenheid krijgen om die documenten in handen te krijgen.”

De Raad van State lijkt Van der Maelen daarin te volgen. Het gaf reeds een negatief advies aan het wetsvoorstel en vroeg om verduidelijkingen.

2 REACTIES

  1. Onder de regering Obama groeide blijkbaar de export van wapens uit de VS naar Saoedi Arabië met 200%. Blijkbaar was dat geen probleem. Als dat waar is, ik ben geen onderzoeksjournalist, waarom werd die Nobelprijs voor de Vrede dan toegekend? Dit gezegd zijnde, lijkt het me logisch dat de VS hun bondgenoten wapens leveren om een gezamenlijke strijd te voeren. In dat opzicht heeft Paul Magnette een punt. Ik erger me blauw aan elke verontwaardiging waar de selectiviteit van afdruipt.