Politico meldt dat President Trump maandag een nieuw ‘executive order zal tekenen om een nieuwe versie van het inreisverbod te installeren. Witte Huis-strateeg Steve Bannon zou zaterdag een meeting hebben gehad waar de lancering van het nieuwe besluit werd voorbereid samen met een team van het ministerie van Justitie.

Hoewel er eerder al heel wat speculaties de kop op staken over hoe de nieuwe ban er zal uitzien, is het nog niet volledig duidelijk wat er deze keer precies zal in staan. Het is tevens niet geweten of het Witte Huis de juridische strijd over de initiële beslissing zal blijven voeren. Ook verwachtten velen dat het besluit al vorige week genomen ging worden, maar het zou zijn uitgesteld in het licht van de speech voor het Amerikaans Congres van vorige week en de heisa rond de de Russische contacten van Justitieminister Jeff Sessions.

De originele beslissing voerde een inreisverbod in tegen de inwoners van zeven landen. Met name Irak, Iran, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië waren de landen die op de lijst stonden. De bovengenoemde landen kennen conflicten en/of een overheid die moeilijk kan controleren of ‘would-be’ terroristen plannen hebben om jihadistische aanslagen te gaan plegen. In het geval van Iran, heeft dit land een eerder uitgesproken negatieve politiek ten aanzien van de VS.

Veel van de politieke tegenstanders van Trump waren echter niet overtuigd en spaarden de kritiek op zijn beslissing niet, niet in het minst omwille van heel wat (juridische) onduidelijkheden die gepaard gingen met het inreisverbod. De beslissing werd al snel omgedoopt tot een ‘moslimban’ en als racistisch bestempeld.

Irak veilig?

Aangezien de Amerikaanse regering toch de beslissing wil doordrukken lijkt het dat de kritiek weinig effectief was. Wel wordt verwacht dat de juridische motivering deze keer completer zal zijn.

Het gerucht doet ook de ronde dat in het nieuwe besluit Irak niet meer op de lijst zal staan. Dit zou het gevolg zijn van de succesvolle militaire campagne van de Iraakse overheid tegen de terreurorganisatie IS, onder meer in MosoelIran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen zouden wel op de nieuwe banlijst blijven.