VS: Democraten zetten aanval in op Justitieminister Sessions

0
690

Justitieminister Jeff Sessions (REP) zou twee keer de Russische ambassadeur hebben ontmoet tijdens de verkiezingscampagne. Dat meldt The Washington Post. Hierdoor wordt Sessions het nieuwste doelwit van de Democraten, die hem willen zien aftreden. Sessions zei al zich willen te terugtrekken van het overzicht op het onderzoek naar Russische beïnvloeding, teneinde het niet te belemmeren.

De Washington Post rapporteert dat Jeff Sessions twee keer de Russische ambassadeur Sergey Kislyak heeft ontmoet tijdens de kiescampagne. Het eerste contact zou tijdens een evenement van het rechtsconservatieve Heritage Foundation geweest zijn, waar nog vijftig andere ambassadeurs waren. Na zijn toespraak stapten enkele ambassadeurs, waaronder Kislyak naar Sessions toe om kort te praten en Sessions uit te nodigen naar eigen activiteiten. Het tweede gesprek was een bezoek aan Sessions’ kantoor in de Senaat in september, volgens de Justitieminister was dat in de hoedanigheid van lid van het ‘Senate Armed Services Committee’.

Op basis hiervan beweert de Washington Post dat Sessions loog tijdens de hoorzittingen die eerder plaats vonden in het onderzoek naar Russische betrokkenheid in de Amerikaanse politiek. Daarom roepen de Democraten nu op tot zijn ontslag. Fractieleider van de Democraten in ‘Congress’ Nancy Pelosi zegt dat Sessions meineed pleegde en moet aftreden, omdat hij eerder zei geen contact gehad te hebben met de Russen. Elijah Cummings (DEM), lid van het overzichtscommitée herhaalde bijna haar woorden.

Hoorzitting

Nochtans was de hoorzitting in het onderzoek naar Russische invloed iets subtieler dan dat. Daar was de vraag namelijk of er een coördinatie was tussen de campagneleden van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump (REP) en de Russische regering, niet of er iemand rond Trump ooit heeft gesproken met een Russische functionaris. Die vermeende samenwerking tussen Rusland en het team van Trump was een narratief dat gebracht werd door de Democraten en bepaalde media, met als hoogtepunt het valse nieuwsbericht in Buzzfeed, beter gekend als ‘Golden Shower Gate’.

In de hoorzittingen werd er daar dan ook dieper op in gegaan. Met name was de vraag of er een “voortdurende uitwisseling van informatie was tussen medewerkers van Trump en de Russische overheid“. Daarop antwoordde Sessions dat hij niet bewust was van dergelijke activiteiten en dat hij geen contact had gehad met de Russen. Het spreekt voor zich dat een toevallige ontmoeting op een publiek evenement en een officieel bezoek aan de Senaat buiten de vermeende coördinatie vallen. Maar contact was er dus wel. Het Witte Huis noemt de eis van de Democraten een “aanval tegen de Trump-regering door vooringenomen Democraten“.

Speciale onderzoeksrechter?

Al Franken (DEM), die de vraag in kwestie stelde tijdens de hoorzitting, vindt wel dat hij door Sessions – in het beste geval – misleid werd. Volgens Franken mag Justitieminister Sessions niet verantwoordelijk zijn voor het overzicht op het onderzoek dat ingaat op de vermeende banden tussen Trump en Rusland. Senator Lindsay Graham, een Republikeinse Trump-criticus, treedt Franken bij: “Als de FBI criminele vermoedens heeft, is er een speciale onderzoeksrechter nodig“. Sessions heeft reeds gezegd zich willen te terugtrekken uit het onderzoek naar Russische invloed.

Het incident doet denken aan het ontslag van Michael Flynn, die kort veiligheidsadviseur was onder Trump. Ook hij had enkele contacten gehad met leden van de Russische overheid, wat op zich mag, maar had daarover gelogen tegen vicepresident Mike Pence (REP) en zo een vertrouwensbreuk gecreëerd binnen de regering.

Vroeger was het anders

Het is ergens ironisch dat de Democraten nu zo hard tekeer gaan tegen toenadering met Rusland, aangezien ze in het verleden zelf dichter bij Moskou stonden dan de Republikeinen. Zo was bijvoorbeeld de vredesbeweging geïnfiltreerd door de Communisten van de Sovjet-Unie. Ook Democratisch icoon Ted Kennedy ging in de Koude Oorlog verder. Die vroeg aan de Sovjets zelfs rechtstreekse inmenging in de strijd tegen oud-president Ronald Reagan (REP), iets wat pas na de val van de Sovjet-Unie uitlekte.