Voedselbedeling aan vluchtelingen in Calais voortaan verboden

3
1362

Natacha Bouchart, Republikeins burgemeester van Calais, kondigde gisteren aan dat het bedelen van voedsel aan de ongeveer 400 overgebleven vluchtelingen in haar regio als strafbaar feit zal worden aanzien. Met de maatregel hoopt ze groepen vluchtelingen, die voor het gratis voedsel willen afzakken naar haar gemeente en meer specifiek de haven, te ontmoedigen.

Bouchart verklaarde na de commotie rond haar besluit dat het misschien moeilijk ligt op menselijk vlak, maar dat het noodzakelijk is mensen te ontmoedigen zich naar de haven te begeven om van daaruit Zuid-Engeland te bereiken. Volgens haar gaat de maatregel niet specifiek over voedselbedeling, maar over de problemen inzake orde, veiligheid en afvalverspreiding als gevolg ervan.

Ondertussen werden rondom de locatie van het ontruimde kampement plakkaten geplaatst om mogelijke voedselbedeling tegen te gaan. Ook zal de lokale politie krachtdadig optreden door rondhangende migranten op te pakken en in een officieel asielcentrum proberen binnen te brengen.

Kritiek

Echter hebben de Franse minister van Buitenlandse zaken Bruno Le Roux (PS) en Christian Salome, voorzitter van een migrantencentrum, al aangegeven het niet eens te zijn met de maatregel. Le Roux verklaarde dat de overheid niet zou ingrijpen tegen het bedelen van voedsel. Overigens kondigde hij aan dat in de regio geen nieuwe asielcentra geopend zullen worden om een nieuwe toestroom van hulpbehoevenden te vermijden. Salome opperde verontwaardigd dat vooral jongeren zonder geld door de “onrechtvaardige maatregel” honger zullen lijden. Ook een vertegenwoordiger van hulporganisatie ‘Secours Catholique’ verklaarde dat de reeds gespannen situatie alleen nog maar zal verergeren door het besluit.

Verschillende lokale autoriteiten en hulporganisaties zijn ondertussen in een juridische strijd verwikkeld met het bestuur. Gael Manzi, vertegenwoordiger van migrantenhulpverleningsorganisatie ‘Utopia 56‘ rechtvaardigde het proces dat ze aanspanden met duidelijke bewoordingen: “We zullen niet toestaan dat deze mensen, waarvan velen kinderen, van honger zullen sterven.

Het is afwachten om te zien of de nieuwe maatregel het beoogde resultaat zal hebben. In het najaar van 2016 werd het vluchtelingenkamp nabij Calais genaamd ‘de jungle’ afgebroken onder politiedwang, hetgeen veel onrust tot gevolg had. Maar sindsdien zijn er toch hier en daar opnieuw informele kampementen opgebouwd rond de havenstad.

Eind 2015 werd nog een Vlaams konvooi aangevallen van weldoeners die met hulpgoederen waren gereden naar Calais onder de noemer: “Wij gaan naar Calais en nemen mee“. Ook nadien waren er nog geregeld incidenten en rapporten van helpende mensen die het deksel op de neus kregen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Doordenker

  Rechtse partijen worden afgeschilderd als egoïstisch en verweten een boekhoudersmentaliteit te hebben, terwijl de o zo ‘sociale, solidaire en humane’ linkse partijen zichzelf op het voetstuk van verheven moraliteit plaatsen.
  De hypocriete linkse partijen proberen de rekening voor al hun sociaal, solidair en humaan zijn echter wel steeds door te schuiven naar de kiezers van andere partijen want als het op betalen aankomt hebben de linkse gutmenschen meestal plots ‘last van zwakke schouders’…

  • rogier

   volledig akkoord de Beierse minister Strauss zei destijds al,, het is makkelijker een hond weg te houden van een bloedworst, dan een socialist van het geld van anderen.

 • Tom Verschueren

  Ik beschouw mezelf als rechts, maar weet soms niet zo goed wat dit betekent. Welnu, het belangrijkste voor mij is: respect voor het recht en de rechtsstaat. Illegale migranten zijn per definitie illegaal, d.i ze breken de wet. Links heeft de neiging om ‘moraal’ of een vaag humanisme boven de wet te plaatsen. Links is oververtegenwoordigd in de media, en heeft dus een zeer grote invloed op de publieke opinie, want zielige kindertjes met gekrulde wimpers doen het natuurlijk goed in de media. Zij die illegale migranten zoals in Calais ondersteunen, maken zich medeverantwoordelijk aan rechtsbreuk, een concept dat in onze ‘overgehumaniseerde’ maatschappij aan het verwateren is. Natuurlijk moet men die mensen niet laten verhongeren, dat is ook een component van ons rechtssysteem: er zijn staatsinstellingen die zich daarom bekommeren. Maar ik weiger om mee te gaan met hen die illegale immigratie ondersteunen. Ik kan begrip opbrengen voor hun humanistische intenties, maar voor hun ondersteuning van rechtsbreuk, want het tolereren van rechtsbreuk leidt tot anarchie, en uiteindelijk tot het recht van de sterkste.