Nederlands premier Mark Rutte (VVD) en Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) hebben tijdens het onderhandelen van de ‘vluchtelingendeal’ met Turkije vorig jaar concrete toezeggingen gemaakt om jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen uit Turkije over te halen zonder het medeweten van de andere Europese lidstaten. Dat staat te lezen in het Duitse medium Die Welt. 

In tegenstelling tot wat voorheen bekend was, hebben Rutte en Merkel concrete numerieke toezeggingen gemaakt inzake het verdelen van vluchtelingen. Het zou gaan over een jaarlijkse hoeveelheid van 150.000 tot 250.000 vluchtelingen die zouden worden toegelaten in de EU vanuit Turkije. Dit komt naar voor in het boek over de vluchtelingenaanpak van Merkel, geschreven door Welt-medewerker Robin Alexander.

‘Pre-top’

De afspraak in kwestie zou gemaakt zijn op 6 maart, daags voor de top met de staatshoofden en regeringsleiders van alle EU-lidstaten waaruit de vluchtelingendeal met Turkije is uit voortgesproten. De avond voor die grote bijeenkomst spraken Rutte (toen voorzitter Europese Raad), Merkel en toenmalige Turks premier Ahmet Davutoğlu alwaar de geheime toegevingen zouden gemaakt zijn.

Op de echte top werd hetgeen Rutte, Merkel en Davutoğlu reeds hadden besproken, voorgesteld als een onverwacht Turks voorstel. In het slotakkoord met Turkije werd een “vrijwillige opname op humanitaire gronden” voorzien, maar was geen duidelijkheid over het concrete aantal vluchtelingen. Maar dat was dus buiten het ‘gentlemen’s agreement’ van Turkije, Nederland en Duitsland gerekend, dat sprak over een grootteorde van 150.000-250.000. Dit cijfer zou zijn bevestigd door verschillende mensen die hebben meegewerkt aan de onderhandelingen, aldus Die Welt.

Vluchtelingendeal

De vluchtelingendeal moest een deeloplossing zijn voor de asielcrisis en de illegale vluchtelingenstroom naar Europa via Griekenland inperken. Het werd besloten op 19 maart 2016. Turkije hoort volgens de afspraken elke vluchteling die vanuit Turkije naar de EU wil doorreizen op te nemen. In ruil hiervoor neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit de Turkse kampementen.

Het akkoord voorziet, naast onder meer geld voor Turkije, er ook in dat Turken visumvrij kunnen reizen naar onze contreien. Maar dit is thans nog niet gerealiseerd. Het akkoord oogstte destijds veel kritiek en zelfs bijtende spot. Dit omdat de deal niet evenwichtig genoeg en te veel in het voordeel van Erdogan zou zijn.

Merkel en Erdogan onderhandelen over vluchtelingencrisis.

Turkije en de Europese Unie hopen donderdag het akkoord te sluiten over de vluchtelingencrisis. Enige bedenking bij de deal: Europa laat zich – excuseer ons voor de krasse taal – serieus besodemieteren.

Publiée par De Ideale Wereld sur lundi 14 mars 2016

De onthulling komt een paar dagen voor de Nederlandse verkiezingen die doorgaan op 15 maart. Op basis van de ietwat uiteenlopende peilingen ligt Mark Rutte (VVD) nipt voor op de islamkritische PVV van Geert Wilders. Die laatste ‘retweette’ het nieuwsbericht reeds.

Turkije heeft vandaag meer dan twee miljoen vluchtelingen aan haar zuidgrens waarvoor de EU de opvang van betaalt. Erdogan gebruikt de situatie geregeld om druk uit te oefenen en heeft al meermaals gedreigd de deal op te blazen en de “poorten open te zetten“.