Vlaamse Turken felste aanhangers Erdogan

0
1756

De Turken die in Vlaanderen wonen zijn de grootste aanhangers in Europa van Turks president Recep Erdogan. De AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi: Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling), de partij van Erdogan, haalde een monsterscore van net geen 68% bij de Turkse Vlamingen. Dit tijdens de recentste Turkse parlementsverkiezingen in 2015. Dat is flink meer dan in Turkije zelf waar ‘slechts’ 40% van het electoraat naar de AKP ging. Dat meldt De Standaard.

Binnen minder dan een maand is er een referendum in Turkije over een nieuwe grondwet. De voorgestelde grondwet geeft beduidend meer macht aan de president. Turken in België kunnen van 27 maart tot 6 april op de Turkse ambassade te Brussel of het Antwerpse consulaat terecht om voor of tegen de nieuwe grondwet te stemmen.

Een doorlichting van de resultaten van de meest recente verkiezingen in Turkije van 2015 bewijzen duidelijk dat Erdogan hier zeer populair is. Nagenoeg 68% van de Vlaamse Turken stemde voor de AKP. Ook in Nederland is de partij van Erdogan populair. Daar stemden 64% van de Nederturken voor de islamistische partij. Alleen in Libanon was een grotere concentratie Erdogan-aanhangers te tellen. Daar stemde de Turkse diaspora met 85% overtuigend de AKP aan de macht. De rechtse oppositiepartij Vlaams Belang reageerde al en stelt weinig verbaasd te zijn.

De indrukwekkende cijfers tonen aan waarom de Turkse regering zo veel energie steekt in de politieke campagne’s in Europa. De peilingen wijzen op een nek-aan-nek-race tussen de kampen van ‘ja’ en ‘nee’. “Alle kleine beetjes zijn dan ook belangrijk voor Erdogan om voldoende ja-stemmen te bemachtigen“, vertelt professor internationale politiek Dries Lesage (UGent).

Etnische Turken in Vlaanderen

Het is niet evident om eenduidige verklaringen te vinden voor het kiesgedrag van de Turken in onze contreien, maar zowel Dries Lesage als zijn collega Dirk Rochtus (KUL) wijzen op de etniciteit van de Turken die hier wonen. Het gaat voornamelijk om etnische Turken, dus dat wil zeggen geen Koerden, Armenen enzoverder. “In Duitsland bijvoorbeeld wonen beduidend meer Koerden, die Erdogan niet goed gezind zijn. Dat geldt ook voor Brussel en Wallonië” aldus Rochtus. In Brussel en Wallonië was de score van de AKP 58%. Zuhal Demir van N-VA is politica van Turks-Koerdische afkomst.

De cijfers tonen aan wat al langer vermoed wordt: Vlaanderen heeft een grote sterk gepolitiseerde Turkse gemeenschap. Deze volgt nauwgezet de Turkse actualiteit en politiek en is flink conservatief. “[De Vlaamse Turk] stamt in grote mate uit centraal-Anatolië, een enorm gebied in het Turkse binnenland en het hartland van de AKP. Het is een arme en sterk religieuze regio waaruit heel wat Turkse gastarbeiders in ons land afkomstig zijn“, aldus nog Lesage. In 2015 sprak Erdogan nog voor 25.000 Turkse Belgen in de Ethias-arena in Hasselt.

De Turkse politieke activiteit in onze streek beperkt zich niet tot het ondersteunen van de Erdogan en de AKP. Ook de MHP (Milliyetçi Hareket Partisi: Partij van de Nationalistische Beweging), gelieerd aan de radicale Grijze Wolven zijn hier bijzonder populair. De MHP combineert islamisme met radicaal nationalisme. De MHP combineert islamisme met radicaal nationalisme en bevindt zich aan de rechterkant van de AKP. Ook de MHP voert campagne bij Vlaamse Turken voor de nieuwe grondwet.

Publiée par Belçika Türk Federasyon sur mardi 7 mars 2017