Veiligheidsdiensten hebben dertien terreuraanvallen voorkomen sinds 2013 volgens de anti-terreurdiensten in het VK. Op elk gegeven moment lopen er meer dan 500 actieve onderzoeken tegen terreurgerelateerde misdrijven. Dat meldt AFP.

De Britse veiligheidsdiensten hebben sinds 2013 dertien aanslagen kunnen verhinderen dat zei een van de hoogstgeplaatste antiterreuragent. Mark Rowley, adjunct-commissaris van de politie in Londen vertelt dat IS een “groot onderdeel” van het probleem is, naast Al Qaida en in mindere mate extreem-rechts. Rowley zei dit tijdens de lancering van een campagne die de gemeenschap meer wil betrekken in terreurbestrijding. Nog zei Rowley dat een derde van de onderzoeken met een hoog risico-profiel geholpen werden met informatie en tips van de bevolking.

De Britse inlichtingendiensten hebben samen met de politie dertien aanslagen kunnen voorkomen sinds juni 2013[, maar] de bedreiging is diverser geworden en geëvolueerd richting ‘low-tech’-aanvallen op plaatsen met veel mensen zoals de aanvallen die we gezien hebben in grote Europese steden en daarbuiten. Daarom is het belangrijk dat iedereen waakzaam blijft.“, aldus Rowley die ook nog beweert dat er op elk gegeven moment minstens 500 actieve onderzoeken lopen naar terreurplannen en dergelijke.

Islamistische aanslagen in het VK

De denktank ‘Henry Jackson Society‘ duidde er onlangs op dat islamistische terreur is nagenoeg verdubbeld is in frequentie in het VK. Van 1998 tot 2010 waren er gemiddeld twaalf aanslagen per jaar met een radicaal-islamitische dader, hierna waren dit er gemiddeld drieëntwintig. Van de 269 onderzochte incidenten sinds 1998 waren de meeste daders in het bezit van de Britse nationaliteit of een dubbele nationaliteit. Een groter dan proportioneel aantal daders waren bekeerlingen tot de islam.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een gelijkaardig ‘dreigingsniveau’ dan België (hetgeen op ‘drie’ staat). In het VK staat het op “ernstig”, wat betekent dat een aanslag waarschijnlijk is, net zoals bij ons. In 2005 werd het openbaar vervoer geviseerd door Al Qaida (‘7/7’ naar analogie met ‘9/11’) met 56 doden en 700 gewonden tot gevolg. Het was de meest ernstige aanslag in de geschiedenis van het VK sinds de Lockerbie-affaire van 1988.