Rachida Lamrabet, schrijfster en juriste bij interfederaal gelijkekansencentrum Unia, maakte een kortfilm waarin ze de boerka verdedigt. Met deburkanisation wil Lamrabet de ontsluiering van vrouwen tegengaan. Maar daar kunnen ze, zeker bij N-VA, niet mee lachen.

Unia kwam de laatste tijd meermaals in het oog van de storm terecht. Zo bracht SCEPTR aan het licht dat het centrum miljoenen te veel in toelagen kreeg en uitte verschillende prominente N-VA-politici hun misnoegdheid over de werking en houding van Unia, dat dan weer temperende kritiek van CD&V en Open Vld op de N-VA opleverde.

Maar Unia lijkt niet van plan om zich koest te houden na de controverse. In een apologetisch interview met Knack meent Unia-medewerkster Lamrabet dat een vrouw in een boerka het signaal geeft dat haar lichaam privé is en dat ze onzichtbaar wil blijven voor de buitenwereld. Haar kortfilm is een aanklacht tegen wat zij “deburkanisatie” noemt.

Nog volgens Lamrabet is de boerka een uiting van vrijheid voor de vrouwen die het dragen. Dat het de deelname aan de samenleving bemoeilijkt is volgens de schrijfster niet belangrijk. “Die vrouwen willen niet deelnemen aan de samenleving. Ze leven voor het hiernamaals”, verduidelijkt Lamrabet. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Unia neemt afstand

De uitspraken van Lamrabet schoten onder meer bij Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) in het verkeerde keelgat. Volgens Vanlouwe wil Lamrabet “met volle gas achteruit terug naar de middeleeuwen”. Ook moraalfilosoof Maarten Boudry reageert verbouwereerd en heeft het over een “parallel universum”.

Nadat heel wat kritiek op Twitter verscheen distantieerde Unia zich van haar medewerkster en liet het weten dat Lamrabet in eigen naam spreekt en niet als vertegenwoordiger van Unia.

7 REACTIES

  1. Als Unia aan moslim vrouwen de ‘vrijheid’ wil geven om boerka’s te dragen, moet Unia, zonder discriminatie, aan vrouwen ook de vrijheid geven om hun lichaam helemaal te mogen tonen (zonder lastig gevallen te worden). Naturisme/nudisme is tenslotte ook een levensvisie…