Bij huiszoekingen in het kader van een terreuronderzoek zijn gisteren twee verdachten opgepakt in Gent en in Anderlecht. Dat gaf het federaal parket (dat instaat voor terreurzaken) mee. Een verdachte is reeds vrijgelaten. Er werden wapens noch explosieven gevonden. Dat meldt Belga.

De huiszoekingen werden uitgevoerd in de Brusselse gemeente Anderlecht en in Gent. Het zou gaan om een actie in een breder onderzoek naar financiering van terrorisme. Tijdens de politie-acties werden twee verdachten opgepakt en nadien verhoord. Een van de verdachte is na het verhoor vrijgelaten. Wat de andere verdachte betreft wordt later vandaag beslist of er al dan niet wordt overgegaan tot voorlopige hechtenis.

Tijdens de huiszoekingen werd geen wapentuig gevonden. Het onderzoek zou al enkele maanden lopen en draaien rond onder meer het versturen van geld en goederen naar Syrië. Daar is momenteel een burgeroorlog aan de hand met heel wat jihadistische actoren. Om het onderzoek niet in gevaar te brengen wil het parket niet meer informatie geven.

Precies een week geleden werd nog bekend gemaakt dat het parket onderzoek doet naar maar liefst 144 vzw’s uit de Brusselse kanaalzone in verband met radicalisme, terrorisme en andere zware criminaliteit. In de Brusselse kanaalzone ligt onder meer Molenbeek. Die plaats was de afgelopen jaren in de aandacht van de wereld door de medeplichtigheid van bewoners aan de terreurdaden in Parijs, Zaventem en Brussel. Sommige buitenlandse kranten gingen zelfs zo ver om Molenbeek de “Jihadi-hoofdstad van Europa” te noemen. In nasleep van de aanslagen in Parijs in november 2015 zei Jambon toen dat hij “Molenbeek [ging] opkuisen“, waarop heel wat huiszoekingen volgden.