Turkse jongeren houden korte pro-Erdoganbetoging in Gent

1
1945

Rond een uur of drie deze namiddag blies een vijftigtal Turkse jongeren met sympathieën voor Turks president Recep Erdogan verzamelen aan een bushalte op de Gentse Korenmarkt. Hun doel was te betogen tegen de houding van de Nederlandse overheid ten opzichte van een Turkse minister die niet mocht spreken op het Rotterdamse Turkse consulaat en het voorbije weekend het land is uitgezet.

Het hele gebeuren kwam tot stand door de diplomatieke rel met Ankara die de laatste dagen Nederland beheerst. Daar ontstonden eerder rellen op de Rotterdamse straten, die van die aard waren dat de politie grote moeite had om de pro-Erdogan-betogers uit elkaar te drijven. De verhouding tussen Turken die in Nederland wonen en de overheid lijkt, als het aan Erdogan ligt, niet snel te zullen verbeteren. De president beschuldigde de Nederlanders er gisteren nog van verantwoordelijk te zijn voor de dood van duizenden moslims tijdens het Bosnische conflict in de jaren ’90.

De manifestatie werd via een spontane actie op sociale media op poten gezet, van een officiële aanvraag om te mogen betogen was geen sprake. De politie was echter tijdig op de hoogte van hun facebook-evenement en hun plannen en had uit voorzorg een waterkanon opgesteld voor de Sint-Niklaaskerk. Ook waren drie politiewagens ter plaatse voor het geval de situatie uit de hand liep. De betoging zelf werd gedoogd.

De hoofdboodschap van de jongeren was dat Erdogan en die hier wonende Turken meer respect verdienen van de Europese overheden. Op beelden van Newsmonkey is ook te horen hoe de jongeren luidkeels de takbīr riepen: “Allahu Akbar” of “God is groot” in het Arabisch. Van de markt trokken ze onder begeleiding van de Gentse politie naar de Sleepstraat, waar ze zonder incidenten na een kleine dertig minuten weer uit elkaar gingen.

1 REACTIE

  1. Ik heb wel medelijden met de Gentse Politie. Ze hebben het al zo druk met het gedogen van krakers. Om over het gedogen van drugs nog maar te zwijgen En nu moeten ze ook nog eens betogingen van Turkse ultranationalisten gedogen. Gelukkig maar dat in dit land racisme niet gedoogd wordt, of ze verdronken helemaal in het werk. Wat ik me wel afvraag: als ik met een aantal vrienden op een plein in Ankara met Vlaamse vlaggen zou gaan staan zwaaien, zou dat dan ook gedoogd worden?