Volgens de Duitse krant ‘Westdeutsche Allgemeine Zeitung‘ wordt het Turkse consulaat van Noordrijn-Westfalen ervan verdacht leraars en ouders van Turkse komaf aan te sporen om te spioneren.

Het gaat onder andere om leerkrachten en ouders die zouden aangemoedigd worden om alle kritiek in Duitse scholen aan het adres van de Turkse president Recep Erdogan te melden. Dit zou zijn meegedeeld op briefings in de consulaten van Düsseldorf, Essen, Keulen en Münster. De bron van het lek is een grote Duitse vakbond gericht op de onderwijssector (de GEW, ‘Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft’). Volgens een GEW-functionaris zou er zelfs opgeroepen zijn om leerkrachten te filmen en de opnames door te spelen.

Nog volgens de GEW zouden de consulaten erg nationalistische ‘jaarplannen’ over Turkse cultuur verspreiden onder de Duitse leerkrachten. Volgens een vereniging voor ouders van Turkse komaf waren er de laatste tijd steeds vaker klachten dat de Turkse politiek in het Duitse onderricht te negatief wordt voorgesteld.

Geen uniek voorval

Het is niet de eerste keer dat het Duitse onderwijs met Turkse inmenging te maken krijgt. Een maand geleden werd ontdekt dat een groep door Ankara betaalde imams (van de organisatie DITIB, Turkse afkorting voor “Turkse Islamitische Unie voor Religieuze Zaken“) enkele Duitse leerkrachten bespioneerden die islamondericht gaven. Hiervoor is intussen een gerechtelijk onderzoek aangespannen met onder andere enkele huiszoekingen bij geestelijken van DITIB. De Turkse overheid spreekt van een heksenjacht.

De interne Turkse politiek durft ook al eens uitdijen in België. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer. Vermeende aanhangers van Fetullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Ook in Genk was in december een opstoot van Turks nationalisme te bemerken toen een demo werd georganiseerd door Turkse scholieren in nasleep van een reeks aanslagen die Turkije moest verduren.