Volgens de Duitse krant ‘Westdeutsche Allgemeine Zeitung‘ wordt het Turkse consulaat van Noordrijn-Westfalen ervan verdacht leraars en ouders van Turkse komaf aan te sporen om te spioneren.

Het gaat onder andere om leerkrachten en ouders die zouden aangemoedigd worden om alle kritiek in Duitse scholen aan het adres van de Turkse president Recep Erdogan te melden. Dit zou zijn meegedeeld op briefings in de consulaten van Düsseldorf, Essen, Keulen en Münster. De bron van het lek is een grote Duitse vakbond gericht op de onderwijssector (de GEW, ‘Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft’). Volgens een GEW-functionaris zou er zelfs opgeroepen zijn om leerkrachten te filmen en de opnames door te spelen.

Nog volgens de GEW zouden de consulaten erg nationalistische ‘jaarplannen’ over Turkse cultuur verspreiden onder de Duitse leerkrachten. Volgens een vereniging voor ouders van Turkse komaf waren er de laatste tijd steeds vaker klachten dat de Turkse politiek in het Duitse onderricht te negatief wordt voorgesteld.

Geen uniek voorval

Het is niet de eerste keer dat het Duitse onderwijs met Turkse inmenging te maken krijgt. Een maand geleden werd ontdekt dat een groep door Ankara betaalde imams (van de organisatie DITIB, Turkse afkorting voor “Turkse Islamitische Unie voor Religieuze Zaken“) enkele Duitse leerkrachten bespioneerden die islamondericht gaven. Hiervoor is intussen een gerechtelijk onderzoek aangespannen met onder andere enkele huiszoekingen bij geestelijken van DITIB. De Turkse overheid spreekt van een heksenjacht.

De interne Turkse politiek durft ook al eens uitdijen in België. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer. Vermeende aanhangers van Fetullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Ook in Genk was in december een opstoot van Turks nationalisme te bemerken toen een demo werd georganiseerd door Turkse scholieren in nasleep van een reeks aanslagen die Turkije moest verduren.

4 REACTIES

 1. Wie denkt dat multiculturaliteit kan slagen zonder op te komen voor eigen cultuur, die heeft het mis. Hoe onvolmaakt de Westerse cultuur ook mag zijn, zij is door onze voorouders opgestart en zou door ons moeten vervolmaakt worden. Tegenwoordig heb ik de indruk dat alles waar onze voorgangers voor gestreden hebben, met graagte op de helling wordt gezet door het misplaatst buikgevoel van onze naïeve linkse vrienden.

  • Cultuur is de som van belangen binnen een groep mensen. De belangen van de gemeenschap vormen de cultuur.

   Zodra mensen bij elkaar komen vormen ze Hoe minimaal ook een interactie. Gevolg er vormt een onbewuste gezamenlijke gedeeld of gedeeltelijk gedeeld cultuur.

   De wereld globalisatie. … is eigen ook de vorming van een wereld cultuur die bepaalde regels ontwikkeld die overal hetzelfde zijn… dat is ook cultuur.

   • Men cultuur op verschillende manieren definiëren: als gedeelde waarden en normen, handelingswijzen, voorstellingen, idealen, etc. Belangrijk is het verbindende element. Je kan niet op je eentje een cultuur zijn. Cultuur is wat ons overstijgt en verbindt, waarin we gedeeltelijk onze individualiteit verliezen, het besef van te behoren tot een groter geheel, waarin we een minimum aan veiligheid vinden tussen zijnsgelijken, via bv. taal, tradities, religie/seculariteit, geschiedenis, etc. De ervaring van cultuur is normalerwijze zoals die van de vis in het water, het is de evidentie zelve, zoals de lucht die we inademen. De mullticulturele maatschappij, het samenleven tussen verschillende culturen, heeft die evidentie vernietigd, en velen van ons in een existentiële onzekerheid ondergedompeld.

 2. Het toont nog maar eens aan, welke moeilijkheden Europa zich op de hals heeft gehaald door de dubbele nationaliteit toe te laten. Ze leidt tot de verwatering van het concept van de staat, er zullen altijd loyauteitsconflicten zijn tussen de identificatie met de staat van herkomst en de staat waarin men toegekomen of geboren is. De dubbele nationaliteit moet m.i. afgeschaft of uitgedoofd worden. Al die rode Turkse vlaggen in Europese landen zijn zeer beangstigend en identiteitsondermijnend voor de autochtone bevolking. Toen ik nog in Antwerpen woonde, was er een Turkse bruiloft in mijn appartementsblok. Er werd een gigantische Turkse vlag ontplooid, met het geluid van blaasinstruenten en trommels. Ik voelde me..ja, angstig.