Turkije eist onderzoek naar politieoptreden bij Rotterdamrellen

0
1091

Ankara heeft twee diplomatieke nota’s gestuurd naar Amsterdam. Deze kaderen in de ruzie over politieke bijeenkomsten van Turkse regeringsleden in Nederland. Eén nota spreekt over het “disproportioneel” optreden van de Nederlandse politie bij de pro-Turkse manifestatie in Rotterdam. Deze liep sterk uit de hand na de ontzegging van toegang aan de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya (AKP), die er zou spreken.

De ruzie tussen Turkije en Nederland is al enkele dagen aan de gang. Nadat Nederland de landingsrechten ontzegde aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, kreeg de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya de opdracht om in zijn plaats te gaan. Kaya reed vanuit Duitsland (die daar reeds aanwezig was voor een meeting) met een colonne wagens naar het consulaat in Rotterdam om daar te spreken voor de verzamelde menigte Turkse Nederlanders. Maar de Nederlandse politie blokkeerde haar wagen, deelde mee dat Kaya ongewenst was en begeleidde haar terug naar Duitsland.

De bijeenkomst in Rotterdam werd na de gedwongen terugkeer van Kaya snel grimmig en kreeg een gewelddadig karakter. De politie werd bekogeld met stenen waarop waterkanonnen en politiehonden werden ingezet. Zestien relschoppers werden gearresteerd en zullen zullen zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Na “fascistische bananenrepubliek“, officiële diplomatieke nota’s

Nadat eerder Turks president Recep Erdogan Nederland “fascistisch en nazistisch” en een “bananenrepubliek” noemde wegens het verhinderen van Turkse meetings, stuurt Ankara nu twee diplomatieke nota’s naar Nederland.

De eerste nota bekritiseert de behandeling van minister Kaya en vraagt officiële excuses vanwege de Nederlandse regering, omwille van handelingen die Ankara ziet als ingaand tegen diplomatiek protocol en internationaal recht. Nederland heeft al laten weten dat het zelf excuses verwacht vanwege de aantijgingen over nazisme en fascisme. Maar het is onwaarschijnlijk dat ook maar een van de landen hierop zal ingaan.

De tweede nota heeft het over het “disproportioneel” optreden van de Nederlandse politie tegen de, volgens de Turkse pers “vreedzame, bijeenkomst van pro-Turkse manifestanten. Ankara eist informatie over gewonde Turkse staatsburgers (minstens één Turkse manifestant zou gebeten zijn door een politiehond). Ook zou er druk uitgeoefend worden om een onderzoek in te stellen tegen wangedrag van de politie.

Vijfde colonne

De Turkse regering is naarstig op zoek naar ‘ja’-stemmen voor het aankomend referendum in Turkije over een nieuwe grondwet die meer macht aan Erdogan zal gaan verschaffen. Europa heeft een grote Turkse diaspora en telt dus veel potentiële stemmen voor Erdogan. De campagne om die stemmen zorgde al voor veel ophef in verschillende EU-lidstaten. Migratiecritici als de Nederlandse Wilders hebben het over een “vijfde colonne.

De interne Turkse politiek durft ook al eens uitdijen in België. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer. Vermeende aanhangers van Fethullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Ook in Genk was in december een opstoot van Turks nationalisme te bemerken toen een demo werd georganiseerd door Turkse scholieren in nasleep van een reeks aanslagen die Turkije moest verduren. In 2015 nog sprak Erdogan voor 25.000 Turkse Belgen in Hasselt in functie van de Turkse parlementsverkiezingen.

Turken in België kunnen van 27 maart tot 6 april op de Turkse ambassade te Brussel of het Antwerpse consulaat terecht om voor of tegen de nieuwe grondwet te stemmen.