Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft fikse kritiek op de NGO’s, onder meer ook Amnesty International, die onlangs uithaalden naar de migratiedeal tussen de EU en Turkije. De deal werd een jaar geleden beklonken. Francken kaatste terug en bekritiseerde de “schandelijke strategie van Amnestyin La Dernière Heure.

Amnesty International, dat onlangs het “opkomende populisme” in het Westen als een groot gevaar inschatte, zei vrijdag naar aanleiding van de verjaardag van de migratiedeal met Turkije, dat de deal een “schande” is en een “vlek op het collectieve geheugen van Europa“. Volgens de NGO zou de deal ervoor zorgen dat vluchtelingen onmenselijk opgevangen worden.

Wat Amnesty en de andere ngo’s steunen, is het Libische model. Wat is daarvan het resultaat? Vijfduizend doden per jaar

Francken reageerde verontwaardigd hierop in de Waalse krant La Dernière Heure: “Een schande voor Europa?! De strategie van Amnesty en de ngo’s, dat is een schande voor Europa. Wat is het meest humane model? Dat zonder verdrinkingen. Door het akkoord met Turkije sterft er niemand meer in de Egeïsche Zee.” De staatssecretaris was keihard voor Amnesty en co: “Wat Amnesty en de andere ngo’s steunen, is het Libische model. Wat is daarvan het resultaat? Vijfduizend doden per jaar.”

De deal

Francken verdedigde de migratieafspraken met Turks president Recep Erdogan (AKP) nog. “De deal met Turkije werkt zeer goed. “Europa betaalt 3 miljard euro per jaar (bovenop de reguliere 3 miljard, n.v.d.r.). Voor België komt dat neer op 72 miljoen per jaar“. Een goede financiële deal, vindt Franken.

De vluchtelingendeal moe(s)t een deeloplossing zijn voor de asielcrisis en de illegale vluchtelingenstroom naar Europa via Griekenland inperken. Het werd besloten op 19 maart 2016. Turkije hoort volgens de afspraken elke vluchteling die vanuit Turkije naar de EU wil doorreizen op te nemen. In ruil hiervoor neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit de Turkse vluchtelingkampementen.

Het akkoord voorziet, naast onder meer geld voor Turkije, er ook in dat Turken visumvrij kunnen reizen naar onze contreien. Maar dit is thans nog niet gerealiseerd. Het akkoord oogstte destijds veel kritiek en zelfs bijtende spot. Dit omdat de deal niet evenwichtig genoeg en te veel in het voordeel van Erdogan zou zijn.

Merkel en Erdogan onderhandelen over vluchtelingencrisis.

Turkije en de Europese Unie hopen donderdag het akkoord te sluiten over de vluchtelingencrisis. Enige bedenking bij de deal: Europa laat zich – excuseer ons voor de krasse taal – serieus besodemieteren.

Publiée par De Ideale Wereld sur lundi 14 mars 2016

Recentelijk gebruikte Erdogan de deal als drukmiddel op Europa: “de poorten [kunnen] open gaan“. Nu dat Erdogan zijn regering campagne voert voor het aankomend referendum in Turkije bij de Turkse diaspora in Europa en de spanningen in veel Europese landen oploopt, is dit euvel er niet kleiner op geworden.

Doordat Erdogan en zijn regeringsleden ruzie zoeken met verschillende Europese landen in functie van het referendum, wiens inzet een nieuwe grondwet is dat Erdogan machtiger zal maken, sluit Francken uit dat Turkije ooit een EU-lidstaat zal worden, want Erdogan is “het noorden kwijt“.