Bij een anti-terreuractie in Venetië heeft de Italiaanse politie twaalf huizen doorzocht en drie verdachten opgepakt. De politie had ernstige aanwijzingen dat de drie mannen – allen afkomstig uit Kosovo – een aanslag beraamden op één van de toeristische hotspots van de Dogestad.

Vandaag maakte de Italiaanse politie bekend aan de pers dat ze in het kader van een terreuronderzoek twaalf raids uitvoerden in de Noord-Italiaanse regio Veneto. De politie kamde huizen uit in Treviso, Mestre en het oude stadscentrum van Venetië. Drie verdachten werden daarbij opgepakt.

Drie verdachten

Volgens La Rebubblica gaat het om Fisnik Bekaj (24), Dale Haziraj (25) en Arjan Babaj (27), drie Kosovaren met verblijfsvergunning in Italië. Fisnik Bekaj was in het verleden al naar Syrië getrokken om er aan de zijde van terroristen te vechten tegen president Bashar al-Assad. Zijn terugkeer naar Italië trok de aandacht van de veiligheidsdiensten, die hem sedertdien dan ook nauwlettend in het oog hielden.

Volgens Adelchi d’Ippolito, de procureur van Venetië, toonden de huiszoekingen aan dat de verdachten zich fysiek en tactisch aan het voorbereiden waren op het uitvoeren van mesaanvallen. Zo werd op de computer van de verdachten een gevechtshandleiding van IS aangetroffen.

Interceptie

Maar er was ook meer aan de hand. Uit een onderschept telefoongesprek bleek dat het drietal euforisch was na de aanslag in London vorige week. De 52-jarige Khalid Masood reed toen drie mensen dodelijk aan met zijn wagen en stak nadien een Britse politieagent neer. De drie Kosovaren waren iets gelijkaardigs van plan, zij het grootschaliger. De Italiaanse politie onderzoekt nog steeds of de verdachten van plan waren om daarbij explosieven te gebruiken, vermits één van hen op een bepaald moment telefonisch meegaf dat “je meteen naar het paradijs gaat ‘door’ alle ongelovigen in Venetië. Plaats een bom op de Rialtobrug.” De iconische Rialtobrug over het Canal Grande is één van de toeristische trekpleisters van Venetië. Jaarlijks ontvangt de Dogestad zo’n twintig miljoen bezoekers afkomstig uit alle windstreken.

Het is niet de eerste keer dat Italië in aanraking komt met islamitisch terrorisme. Dit jaar werden al meerdere personen gearresteerd en eind vorig jaar schakelden twee Milanese agenten nog de dader uit van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, de Tunesiër Anis Amri. Het nationalistische Lega Nord, dat de president van de regio Veneto levert, riep bij monde van partijleider Matteo Salvini op tot het sluiten van de staatsgrenzen. “Ik denk dat het noodzakelijk is om onze grenzen te sluiten om te controleren wie binnen en buiten gaat, want morgen is het misschien te laat”, aldus Salvini vanuit Genoa.

Cronache da BOLDRINIA.Terrorismo islamico, perquisizioni e arresti stanotte fra Venezia, Mestre e Treviso. Tre…

Geplaatst door Matteo Salvini op donderdag 30 maart 2017

Dat de drie vermeende terroristen afkomstig zijn uit Kosovo is niet uitzonderlijk. De internationale gemeenschap baart zich al langer zorgen over het Balkanland. Na de Kosovo-oorlog en de unilaterale afscheiding van Servië kreeg Saoedi-Arabië vaste voet aan de grond om er haar radicale islamistische ideologie salonfähig te maken. Eerder deze maand nog pleegde een Kosovaar een bijlaanval in het station van Düsseldorf. De politie sloot toen terroristische motieven uit.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/