Socialistische vakbond voert actie tegen sociale dumping

1
1258

Steeds meer sectoren kampen met sociale dumping en dat is nefast, vindt de socialistische vakbond BTB (onderdeel van ABVV). De vakbond voerde vandaag actie in de Europese wijk in Brussel tegen wat ze ziet als een steeds meer bedreigende arbeidsproblematiek. Dat schrijft De Morgen.

Sociale dumping beperkt zich niet louter tot de transport- en bouwsector en dat hoort een zorg te zijn voor iedereen, laat de BTB optekenen. De socialistische vakbond voerde daarvoor actie vandaag in Brussel en schuift een aantal concrete voorstellen naar voren. Bij de voorstellen een opvoering van de strijd tegen ‘postbusbedrijven’ en strengere sancties tegen frauduleuze werkgevers.

VOORSTELLEN – Vandaag voeren we actie tegen sociale dumping. We willen kordate maatregelen. Hierbij enkele eisen en voorstellen. ►http://www.abvv.be/-/gelijk-loon-voor-gelijk-wer-1

Publiée par ABVV sur vendredi 24 mars 2017

“Wie dacht dat sociale dumping een tijdelijk fenomeen is beperkt tot twee sectoren, heeft het mis.” zegt Frank Moreels, de voorzitter van de rode transportvakbond BTB. Moreels ziet al jaren een jaren een asociale evolutie in de bouw en transport die nu ook andere sectoren aantast: “Het is een ware pest die blijft woekeren.“, vertelt Moreels.

Logistiek, vleesindrustrie, metaal- en IT-sector

Moreels haalt een aantal voorbeelden aan uit zijn eigen afdeling: “Op de binnenvaartschepen zitten steeds vaker mensen uit Oost-Europa, maar ook bijvoorbeeld in de logistiek. In een leegstaand vakantiepark in Lommel was rond de kerstperiode een grote groep Polen ondergebracht. Zij werkten net over de grens in het distributiecentrum van de onlinewinkel Bol.com. Met een Pools contract, blijkbaar. Zo komen die bedrijven hun drukste periodes door.” Verder laat de vakbondsbaas optekenen dat ook in de vlees- en metaalsector en de informatica gewerkt wordt met goedkope buitenlandse arbeid. In de IT wordt vaak met hoogopgeleide, maar goedkope Indiërs gewerkt.

Zo gaan er arbeidsplaatsen verloren. In drie jaar tijd tot 20.000 in de bouw alleen al“, kaart Moreels aan. Toch wil de BTB-kopman niet dat Oost-Europeanen daarom de dupe worden van een meer protectionistische politiek. Zo liet de bond folders opmaken in verschillende talen waar de rechten van dergelijke goedkope arbeiders uit de doeken worden gedaan. “Ze laten zich maar al te vaak uitbuiten. Ze werken tegen bedenkelijke voorwaarden”, aldus Moreels.

Schaduwbedrijven

En andere problematiek dat de vakbond wil tackelen is die van postbusbedrijven. Dat zijn een soort van ‘dummy corporations‘ die hun maatschappelijke zetel in Oost-Europa inrichten om op die manier mensen goedkoop en aan voordelig sociaal tarief in België te laten werken. Vorige week werden nog drie Belgische transportfirma’s daarvoor vervolgd. “De sociale zekerheid liep zo 6 tot 7 miljoen euro mis”, sakkert Moreels.

In Slowakije deed Moreels zelf enkele vaststellingen: Op één adres zouden honderdvijftien bedrijven geregistreerd zijn waaronder ongeveer vijfentwintig Belgische transportfirma’s. Met de actie wil de BTB de bedrijfsleiders van hier op hun verantwoordelijkheid wijzen.

De actie van de vakbonden kan rekenen op de steun van de moederpartij met de aanwezigheid van socialistische kopstukken als Meryame Kitir, Kathleen Van Bremt, Jan Cornillie en Johan Van Hoecke.

1 REACTIE

  1. Bedrijven hebben twee keuzes: Ofwel moeten ze deuren sluiten omdat ze de concurrentie uit andere Europese landen niet aankunnen omdat de bruto loonkosten en (para)fiscale lasten daar een pak lager zijn dan hier, ofwel delokaliseren ze zelf ook naar die landen.
    De socialistische vakbond zou dus beter actie voeren tegen de ECHTE oorzaken: de hoge bruto loonkosten en de (para)fiscale lasten, die de bedrijven hier in deze ‘fiscale hel’ moeten betalen.

Comments are closed.