Sinn Fein bijna grootste partij in Noord-Ierland

0
1048

Na de Noord-Ierse verkiezingen deze week blijkt dat de pro-Britse Democratic Unionist Party (DUP) maar nipt nog de grootste partij blijft in de regio. Het linkse Iers-nationalistische en katholieke Sinn Fein (SF) haalde met 27 zetels slechts één zetel minder. Nooit eerder kwamen de Ierse nationalisten zo dicht bij het behalen van de meerderheid in een gebied dat voornamelijk door  protestanten bevolkt wordt.

Afgelopen donderdag kwam het grootste aantal kiezers sinds twintig jaar opdagen voor de eerste regionale Ierse verkiezingen sinds de Brexit vorig jaar. Reden hiervoor is dat zowel nationalistische Ieren – die streven naar een verenigd Ierland – en unionisten – die ijveren om binnen het bestel van Groot-Brittannië te blijven – elkaar democratisch proberen te tackelen.

Het exacte eindresultaat houdt in dat de DUP 28 van de 90 zetels overhoudt, na er tien verloren te hebben aan de Ierse nationalistische partij. Omdat de DUP er niet in geslaagd is minstens 30 zetels te veroveren, is ze niet langer in staat om alleen zelfstandig veto’s in te roepen tegen maatregelen waar de partij tegen is. Onder andere hierdoor is de positie van de partij nu een stuk minder stabiel.

Michelle O’Neill, voorzitter van Sein Finn, verklaarde al dat het een “ongelooflijke dag” was nadat bleek dat 65 procent van de kiesgerechtigde mensen kwam opdagen. Dit aantal is het hoogste sinds de verkiezingen na de afgesloten ‘Good Friday Peace’ in 1998, die een relatief einde bracht aan decennia van geweld in het Britse landsdeel.

Onderhandelingen en Britse inmenging

Aftredend deelstaatpremier Arlene Foster (DUP) verkondigde vrijdag aan haar achterban dat de rust en eensgezindheid in Noord-Ierland bewaard moet worden. Echter leverden zij en haar partij tijdens de verkiezingsstrijd heel wat uithalen aan het adres van de politieke tegenstanders, waardoor critici oordelen dat ze zelf een aandeel heeft aan de spanningen van vandaag. Sinn Fein gaf dan ook na de uitslag aan alleen een regering met de DUP te willen vormen als Foster aftrad.

De DUP en SF krijgen drie weken de tijd een regering te vormen. Zo niet zal het Britse parlement te Westminster zich moeien in de onderhandelingen en dat voor het eerst in tien jaar. In dat geval bestaat de kans dat veel Ieren de ‘Britse inmenging’ als een vorm van overheersing zullen zien. Deskundigen voorzien stijgende spanningen en een politieke en economische achteruitgang zo de regeringsonderhandelingen – naar verwachting – falen.

Sinds het Brexit-referendum in juni vorig jaar zijn de zenuwen in Noord-Ierland gespannen. Indien het VK kiest voor een ‘harde Brexit’ en een ‘harde grens’ (met grenscontroles e.d.m.) met de rest van Ierland is het mogelijk dat de consensus en de vrede die erbij hoort in Noord-Ierland geschaad zal worden. Het is onwaarschijnlijk dat de katholieke populatie in Noord-Ierland zich zal neerleggen bij een harde grens met de rest van Ierland.