Harde taal van kanselierskandidaat Martin Schulz (SPD) op het partijcongres van de sociaal-democraten. Zondag werd de voormalige EU-politicus eenstemmig met nagenoeg 100 procent verkozen tot voorzitter van de SPD. In navolging van zijn toespraak op Aswoensdag moesten op het partijcongres ook weer AfD, PEGIDA en president Trump het ontgelden.

Martin Schulz verbaasde zondag weer vriend en vijand. De kandidaat voor het kanselierschap van de SPD werd met ruim 605 van de 608 stemmen (waarvan 3 ongeldig) verkozen tot de nieuwe voorzitter van de sociaal-democraten. Schulz kon met enige gelatenheid naar het congres trekken, aangezien hij de enige kandidaat was. Voormalig voorzitter Sigmar Gabriel liet de kelk aan zich voorbijgaan.

Opvallend is echter dat Schulz eenstemmig verkozen werd tot nieuwe voorzitter, ongezien in naoorlogs (West-)Duitsland. Er lijken voorlopig geen remmen te staan op het ‘Schulz-effect’. Na zijn terugkeer uit de Europese politiek haalde de socialist in sneltempo Merkel in als mogelijke volgende kanselier van Duitsland. In de laatste peilingen verschillen SPD en CDU/CSU nauwelijks één procent.

Schulz tegen de ‘antidemocraten’

In de vijf kwartier durende toespraak voorgaand aan zijn verkiezing, kreeg vooreerst AfD het zwaar te verduren. Voor de zoveelste keer werd de rechts-conservatieve partij van onder andere Alexander Gauland en Frauke Petry als “een schande voor Duitsland” betiteld. Schulz richtte zich daarmee vooral tegen Thüringer fractievoorzitter Björn Höcke, wiens uitspraken omtrent de Duitse herdenkingscultuur en omgang met de eigen geschiedenis reeds herhaaldelijk de wenkbrauwen deden fronsen bij vriend en vijand.

Höcke werd door Schulz opgevoerd als een noodzakelijke antidemocraat waarmee AfD de rechterzijde van het politieke spectrum wil aantrekken, aldus Schulz. Ook PEGIDA werd op de korrel genomen als “onverbeterlijke rechtsen die de democratische slogans van ’89 misbruikten.  Donald Trump was dan weer een “gevaar voor de democratie omwille van zijn kritiek op de Amerikaanse pers.

Vaagheid

Over het eigen programma bleef Schulz eerder vaag. Gerechtigheid, respect en waardigheid zouden het hoofdthema worden, meende de vers gekozen voorzitter. Ondanks het feit dat Schulz pas in de zomer zijn concrete programma wil aankondigen, verwees hij al naar de noodzaak om onderwijs van de crèche tot de universiteit gratis te maken. Ook de ‘ondraaglijke loonkloof tussen man en vrouw’ werd gethematiseerd.

Verder moeten ook de kansen verbeterd worden om werken en gezin met elkaar te combineren. Kritiek van de Union op de aanpassingen van de SPD-Agenda 2010 wees Schulz simpelweg van de hand, en beantwoorde de vraag met kritiek op de verkiezingsbeloftes van de christendemocraten. Hierbij zouden de beloofde belastingdalingen enkel in het vel van de Duitse begroting snijden.

Op 24 september kiezen de Duitsers een nieuwe kanselier. In de peilingen liggen SPD-kandidaat Schulz en CDU/CSU-kandidate Merkel nek aan nek.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/