Schotse premier gaat voor nieuw onafhankelijksheidsreferendum

1
1275

De premier van de Schotse deelstaat van het VK, Nicola Sturgeon (Scottish National Party), heeft aangekondigd dat ze volgende week een mandaat gaat vragen aan het Schotse parlement voor een nieuw referendum rond Schotse onafhankelijkheid van het VK.

De partij van Sturgeon, de SNP, domineert het Schotse deelstatenparlement met 63 van de 129 zetels. Het is dus waarschijnlijk dat Sturgeon haar mandaat hier zal vinden. Maar daarmee is de kous nog niet af. De wet bepaalt dat om een nieuw referendum te houden er een akkoord met Westminster moet gesloten worden. Het akkoord van Edinburgh uit 2012 gaf Schotland de toestemming voor het eerste referendum. Brits premier Theresa May (Conservatives) heeft nog niet duidelijk gecommuniceerd of de Britse regering een nieuw Schots referendum zal toestaan of niet.

Het referendum dat Sturgeon in gedachte heeft zou moeten doorgaan tussen het najaar van 2017 en de lente van 2019.

To leave or not to leave?

Tijdens het eerste Schotse referendum van 2014 verloor het ‘ja’-kamp met 44.7% van de stemmen. Maar sinds het Brexit-referendum van afgelopen jaren, gaan er opnieuw luidere stemmen op om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren in de Keltische deelstaat.

Een recente peiling van BMG research wees uit dat 48% van de Schotten vandaag zou stemmen voor onafhankelijkheid. Dat is geen comfortabel cijfer. Het is te weinig om te winnen en een stuk minder dan de 62 procent die voor ‘remain’ stemde in Schotland tijdens het Brexit-referendum. Het ligt tevens onder de bodemlimiet die de SNP zichzelf eerder had opgelegd om opnieuw te pleiten voor een referendum (60 procent aanhouden voor een jaar). De SNP wil absoluut zeker zijn van winst bij een tweede referendum, omdat na het verlies een tweede referendum, het zeer waarschijnlijk decennialang ‘over and out’ zal zijn voor de Schotse onafhankelijkheidsdroom. Hetzelfde gebeurde in de Canadese provincie Quebec, waar een meerderheid Frans spreekt en het onafhankelijkheidskamp nipt een tweede referendum verloor in 1995.

Sturgeon zei ook dat ze bereid was tot verdere onderhandelingen met de Britse regering van May om tot een compromis te komen over de Brexit, waar 62% van de Schotten tegen stemden, maar een meerderheid van de Britten voor. Het is dus goed mogelijk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend.

1 REACTIE