Een “Aziatische man van middelbare leeftijd” werd neergeschoten door de politie nadat hij een agent neerstak. De schietpartij vond plaats nabij het Britse parlement te Westminster. De man zou hiervoor met een 4×4-wagen minstens tien voetgangers omver gereden hebben vooraleer te botsen op de poorten van het Portcullis House’, een onderdeel van het parlement. Er zijn verschillende lichamen buiten de poorten van het parlement te zien. Er zouden minstens al 5 doden te betreuren zijn. De politie behandelt het incident als een terreuraanslag. Het Britse parlement is intussen afgesloten: niemand mag binnen of buiten.

De politie heeft het vuur geopend op een indringer die het domein van het Britse parlement had betreden nadat de binnendringer een agent had gestoken. Hiervoor reed een 4×4-wagen in op minstens tien voetgangers op de Westminsterbrug.

Verschillende schoten werden afgevuurd om 15u35 (onze tijd) nadat eerder een hele grote knal te horen was nabij het parlement. Meerdere lichamen zijn zichtbaar buiten het parlement en op de ‘Westminster Bridge’, waar een wagen aan hoge snelheid verschillende voetgangers heeft neergemaaid, volgens rapporten. De wagen crashte vervolgens in op de poorten van het Portcullis House. Scotland Yard behandelt het incident als een terreuraanval (“terrorist incident“) tot er tegenstrijdige informatie binnenkomt.

“Een Aziatische kerel in ongeveer zijn veertiger jaren”

De premier, Theresa May (Conservatives) zou snel zijn geëvacueerd door agenten in burger. De zitting van het parlement is opgeschort door de ondervoorzitter Lindsay Hoyle (Labour) en het parlementsgebouw is voorlopig afgesloten (“on lock-down“): dat wil zeggen dat niemand binnen of buiten mag.

Het is nog onduidelijk of de man die werd neergeschoten door de politie alleen handelde of er nog verdachten moeten gezocht worden.

Onder meer luchtambulanciers zijn in de weer om de eerste zorgen toe te dienen aan de slachtoffers. Over de dader(s) is nog weinig bekend. Het zou gaan om een “Aziatische” man van middelbare leeftijd. Getuige Jayne Wilkinson zei: “We waren foto’s aan het nemen van Big Ben en ineens zagen we al die mensen in onze richting lopen en dan was er een Aziatische kerel in ongeveer zijn veertiger jaren met een mes van 20-25cm lang.

Live coverage as multiple died in Westminster terror attack

London Terror Attack: Multiple died and several have "catastrophic" injuries after an attack at Westminster. This was the first four hours of our coverage.

Publiée par Sky News sur Mercredi 22 mars 2017

Het incident vond plaats op de dag dat België de aanslagen van 22/03 in Zaventem en Brussel herdenkt en slechts een tweetal weken nadat de Britse veiligheidsdiensten aangekondigd hadden dat men dertien terreuraanslagen had voorkomen sinds 2013.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een gelijkaardig ‘dreigingsniveau’ als België (hetgeen op ‘drie’ staat). In het VK staat het op “ernstig”, wat betekent dat een aanslag waarschijnlijk is, net zoals bij ons. In 2005 werd het openbaar vervoer geviseerd door Al Qaida (‘7/7’ naar analogie met ‘9/11’) met 56 doden en 700 gewonden tot gevolg. Het was de meest ernstige aanslag in de geschiedenis van het VK sinds de Lockerbie-affaire van 1988.