Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) heeft na overleg met de politie beslist dat er vanaf midden maart drie maanden lang een nachtelijk samenscholingsverbod wordt ingevoerd in de omgeving van metrostation Beekkant. Met de maatregel hoopt de gemeente de – veelal allochtone -hangjongeren, die sterke overlast veroorzaken aan het station, af te schrikken en het onveiligheidsgevoel van buurtbewoners te bestrijden.

Een onderhoud van de burgemeester met de Molenbeekse politie, de lokale preventiediensten, de MIVB en huisvestingsmaatschappij Logement Molenbeekois resulteerde in een politieverordening. Die verordening houdt in dat vanaf 16 maart tussen negen uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends samenscholingen van meer dan drie personen niet meer toegestaan zijn in de buurt rond het metrostation. Eerder vaardigde het gemeentebestuur al een soortgelijk verbod uit betreffende de omgeving van metrostation Ribaucourt.

Verdere maatregelen

Logement Molenbeekois (beheert bijna 9 procent van de Brusselse sociale woningen) heeft de taak op zich genomen om voor meer verrichting te zorgen, bewakingscamera’s te installeren en personeel in dienst te nemen om de wijk schoon te houden. Ook zullen meer stadswachten patrouilleren om een extra oogje in het zeil te houden. Johan De Decker, korpschef van de lokale politie, verklaarde al blij te zijn met het “bijkomend veiligheidsinstrument”.

Recent bleek dat buurtwerkers niet in staat waren een harde, opstandige kern van de jongeren op het rechte pad te krijgen. Er waren al allerlei initiatieven gestart om de onrust te tackelen zoals sportactiviteiten, alfabetiseringscursussen, begeleiding naar een beroep enzoverder, maar dit bleek niet effectief te zijn voor alle amokmakers.

Wie zich niet aan het samenscholingsverbod houdt, loopt risico een boete te krijgen tot 350 euro. De politie liet al weten het probleem voortdurend op te volgen om escalaties en overlast elders in de regio te vermijden. Het is afwachten om te zien of de maatregelen tegen agressieve jongeren die drugs dealen, brand stichten, stelen en rondhangen in de inkomhallen van gebouwen hun nut zullen bewijzen.

Eerder kwam Molenbeek in de aandacht van de wereld door de medeplichtigheid van bewoners aan de terreurdaden in zowel Parijs als in Zaventem en Brussel. Sommige buitenlandse kranten gingen zelfs zo ver om Molenbeek de “Jihadi-hoofdstad van Europa” te noemen.

3 REACTIES

  1. Samenscholingsverbod? Lijkt me niet evident. Is heel Molenbeek niet één grote jihadistische samenscholing?

  2. Eigenlijk bestaat er in dat deel van Brussel, net in de grote Franse steden en elders in West-Europa, al heel lang een laag intense latente burgeroorlog, tussen de Europese samenleving en de islam. Sinds de aanslagen van 2015 en 2016 is dat conflict niet echt latent meer, en je kunt ook niet meer zeggen dat de intensiteit laag is. Gezien de demografische explosie van de bevolking die zich op de islam beroept, en gezien de onverminderd voortdurende immigratiestromen (heeft Theo Francken vorige week woensdag niet op het VRT-journaal gezegd dat we 1200 bijkomende migranten uit Italië en Griekenland gingen overvliegen om onze ‘solidariteit’ met Juncker en Merkel te tonen?) is het bijzonder moeilijk om optimistisch te blijven over deze problemen…

Comments are closed.