‘Russiagate’: Directeur van FBI blijft politieke hoofdrol opeisen

0
711

Directeur van de FBI James Comey blijft een luis in de pels van de Amerikaanse politiek. Nadat hij vorig jaar nog de hoofdrol eiste met zijn onderzoek naar Hillary Clinton en haar e-mailschandaal staat hij nu in het oog van de storm rond de beschuldigingen omtrent het afluisteren van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en de vermeende invloed door de Russen op de Amerikaanse verkiezingen.

In een hoorzitting van de inlichtingencommissie in het Amerikaanse Congres die maandag hierover werd gehouden gaf Comey aan dat de FBI wel degelijk aan het onderzoeken is of er mogelijke links waren tussen de Russische overheid en het campagneteam van Trump. Dit onderzoek loopt al van vorige zomer.

Ontslag Flynn

Echter was Comey vager over de lekken die er waren van het onderzoek naar de pers. Daar wilde hij geen informatie over meegeven aan de congresleden. Nochtans zijn die lekken niet onbelangrijk. Zo lagen ze aan de basis van het ontslag van nationaal veiligheidsadviseur Flynn. Sterker, Flynn die op dat moment nog een gewone private burger was, verscheen open en bloot in de veiligheidsrapporten, terwijl Amerikaanse burgers anoniem dienen te blijven in dergelijke onderzoeken. Dat die anonimiteit geschonden werd én in de kranten raakte is iets wat niet wettelijk is. Meer nog, in gans het verhaal over spionage en afluisteren is dit het enige vastgestelde crimineel feit, wat kan wijzen op diepere problemen.

De directeur van de FBI wilde geen details van het lopende onderzoek vrijgeven om de operatie niet te hypothekeren. Daardoor is niemand echt wijzer geworden op veel vlakken. Comey maakte echter wel duidelijk dat het onderzoek, in tegenstelling tot was Trump beweerde, niet werd gestuurd door voormalig president Barack Obama (Dem.), maar wel gevoerd werd in het belang van de nationale veiligheid. Voormalig CIA-baas Michael Morell en voormalig ‘Director of National Intelligence‘ James Clapper bevestigden dat er geen enkel bewijs was van geheime samenwerking van het team rond Trump en de Russen.

Compleet vertrouwen

Na de verkiezingen was het nog maar de vraag of Trump Comey als FBI-directeur zou behouden. De president deed dat wel en prees hem zelf nog tijdens een evenement op 22 januari. Woordvoerder van het Witte Huise, Sean Spicer, zei maandag dat er geen reden is om te geloven dat Trump geen compleet vertrouwen in Comey heeft.

Onderzoeken zoals deze zijn erg moeilijk en nemen veel tijd in beslag. Dit betekent dat het onderzoek nog jaren kan aanslepen. Hoewel er zelden strafrechtelijke gevolgen aan gegeven worden, blijft het hangen als een zwaard van Damocles boven de regering van Trump…

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE