Franse verkiezingen: Ruimt Fillon plaats voor Alain Juppé?

0
577

Het wordt een cruciaal weekend voor Les Républicains. Nu François Fillon in slechte papieren blijft zitten, klinkt de roep om een andere kandidaat voor de voormalige UMP almaar luider. De naam van Alain Juppé is degene die het meest circuleert. Of komt er misschien een wit konijn?

De steun voor François Fillon bij de Franse bevolking kalft af als gevolg van de schandaalsfeer rond zijn politieke carrière. Tot voor kort genoot Fillon nog een nagenoeg brandschone reputatie, maar ‘Penelope-gate‘ bracht daar verandering in. Het Franse peilingsbureau Odoxa stelde vast dat maar liefst 70% van de Fransen vindt dat Fillon beter uit de race stapt, 59% is ervan overtuigd dat zijn partij Les Républicains een andere kandidaat naar voren moeten schuiven.

Het is vrij onvoorspelbaar. We zien zoveel aanvallen op Fillon dat mensen heel kwaad aan het worden zijn.

Het is vrij onvoorspelbaar. We zien zoveel aanvallen op Fillon dat mensen heel kwaad aan het worden zijn. […] Men verlangt naar een kandidaat met een authentiek programma die in staat is om Frankrijk werkelijk te hervormen en het een waarachtig economische kracht en buitenlands beleid te geven. Ik denk dat de kans dat Fillon wordt vervangen […] vijftig procent is.” zegt Nicolas Dhuicq aan Sputnik News. Dhuicq is burgemeester van Brienne-le-Château voor Les Républicains.

Intern wordt de druk op Fillon om uit de race te stappen almaar groter, getuige de afbrokkeling van zijn campagneteam. Nadat eerder deze week Bruno Le Maire het voor bekeken hield, gaf Thierry Solère vrijdag er de brui aan als woordvoerder. Europarlementslid Nadine Morano, die Fillon aanvankelijk steunde, verklaarde dan weer dat Fillon de partij moet begeleiden om een nieuwe kandidaat klaar te stomen.

Plan B: Alain Juppé?

Mogelijk is een nieuwe kandidaat dan Alain Juppé. De burgervader van Bordeaux moest tijdens de voorverkiezingen zijn meerdere erkennen in Fillon, maar komt door diens schandalen dus opnieuw op het voorplan. Alain Juppé gaf aan dat hij onder twee voorwaarden in de race stapt: ten eerste moet François Fillon zich uit eigen beweging terugtrekken en tweede wil hij de garantie dat de volledige partij zich achter zijn kandidatuur schaart. Volgens het Franse persagentschap AFP werd het ‘plan B’ vrijdag uitgestippeld door de partijleden oud-president Nicolas Sarkozy, senaatsvoorzitter Gérard Larcher en partijsecretaris Bernard Accoyer.

Alain Juppé’s programma tijdens de voorverkiezingen sprak vooral de linkervleugel van Les Républicains aan. Een andere optie voor de partij van Fillon, is om een (rechts) ‘wit konijn’ naar voren te schuiven die eenvoudiger de verwachte strijd met Marine Le Pen kan aangaan (die naar verwachtingen vrijwel zeker de tweede ronde zal halen). De Republikeinse nieuwkomer kan dan het voordeel hebben om met een frisse dynamiek en een propere lei zonder zweem van corruptie te starten. Wel zou de partij een groot risico hierdoor aangaan: zo laat in de race veranderen van kandidaat is al niet zonder gevaar, maar nu nog moeten beginnen werken aan ‘name recognition‘ van een nobele onbekende is misschien wel helemaal gekkenwerk.

Dit weekend wordt hoe dan ook cruciaal voor Les Républicains. Verwacht wordt dat François Fillon zich zondagavond opnieuw tot de pers zal richten. Volgens sommige experts zou Alain Juppé, als hij in de race stapt, het in de eerste ronde zelfs beter doen dan Marine Le Pen (Front National) en Emmanuel Macron (onafhankelijk en centrumlinks).

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/