De Republikeinen hebben gisteren in het Huis van Afgevaardigden hun langverwachte wetsvoorstel ingediend om Obamacare te herroepen en vervangen. Ze plannen het volgende week al te laten stemmen.

De Republikeinen installeren een nieuw systeem gebaseerd op belastingkrediet om mensen te verzekeren. Hiermee zorgen ze naar eigen zeggen voor de beloofde ‘Repeal and Replace’ van Obamacare. De Republikeinen zijn van plan om de wetgeving er snel door te krijgen. Twee commissies, namelijk ‘Energy and Commerce’ en ‘Ways and Means’ kunnen nu woensdag al stemmen. Een stemming in de Kamer kan binnen enkele weken al.

Kwaliteitsvolle, betaalbare gezondheidszorg

De voorzitter van het eerstgenoemde comité, Kevin Brady (Rep.) reageerde al op Fox News: “We hebben goed geluisterd naar onze leden zodat we er op zitten met ons voorstel. Ik ben er zeker van dat dit goedgekeurd raakt.” Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan (Rep.) bracht een persbericht uit waarin hij de grote lijnen uit de doeken doet. In dat bericht wees hij er op dat Obamacare “snel in elkaar aan het zakken is” en dat het plan van de GOP (Grand Old Party, de Republikeinse partij), de American Health Care Actaan elke Amerikaan toegang geeft tot kwaliteitsvolle, betaalbare gezondheidszorg.” Het plan is gericht op meer keuzevrijheid, lagere kosten en legt de beslissingsmacht weer bij de burgers in plaats van in Washington, aldus Ryan. Deze laatste zei ook dat “door samen te werken het verenigd Republikeins bestuur steun en hulp kan bieden aan de miljoenen Amerikanen die lijden onder Obamacare. Dit zal gebeuren via de geijkte wegen in een voor de burger transparant proces“.

Een belangrijke overweging is echter dat de budgettaire controle nog niet helemaal doorlopen is, hierdoor zijn de kostenprojecties nog niet helemaal duidelijk. Eerdere plannen werden op basis hiervan door de negatieve cijfers van het Congressional Budget Office (CBO) afgeschoten.

Wat staat er precies in?

De American Health Care Act schaft dus subsidies af en zal werken met belastingkrediet. Dat belastingkrediet in het plan gaat van $2.000 tot $4.000 per jaar per persoon, stijgend met iemands leeftijd. (2.000 voor mensen onder de 30 jaar en stijgend met 500 dollar per 10 jaar). Hierdoor wordt het systeem minder aantrekkelijk voor mensen met een laag inkomen en ouderen, maar aantrekkelijker voor jongeren en mensen met een hoger inkomen.

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer zei dat het “een belangrijke stap is in het herstel van betaalbaarheid en keuze in gezondheidszorg van het Amerikaanse volk“.

Wat er wel blijft zijn voorzieningen voor mensen met ‘pre-existing conditions‘ (die dus op voorhand ziek zijn), tenzij voor mensen die wachten om verzekerd te zijn tot ze ziek worden. In dat geval betaalt men meer. Jongeren kunnen meestappen in het plan van hun ouders tot ze 26 jaar zijn en de mensen die er via Medicaid zijn ingestapt zijn verzekerd tot 2020.

Een ander doel die de Republikeinen nastreven is ook het droogleggen van Planned Parenthood. Vooral de conservatieven in de Republikeinse partij streven dit na, hoewel ze niet door iedereen gevolgd worden. De organisatie Plannen Parenthood is omstreden omdat het abortussen uitvoert, hetgeen door velen niet wordt aanzien als gezondheidszorg, maar eerder als het tegenovergestelde.

Gemengde reacties

De Democraten waarschuwen er voor dat door de plannen van de Republikeinen de twintig miljoen mensen die dankzij Obamacare verzekerd konden worden weer in de gevarenzone terecht zullen komen. Republikeinen erkennen dat er minder mensen verzekerd zullen zijn omdat de overheid mensen hier niet toe zal verplichten: mensen worden niet meer financieel gestraft en de overheid dringt zichzelf niet meer op. Ook vallen veel belastingen uit Obamacare weg.

Niet iedereen lijkt overtuigd te zijn van het nieuwe plan. Maandag hadden vier Republikeinse senatoren in de Senaat hun bemerkingen bij het plan. Volgens hen beschermt het de mensen die er bij zijn gekomen dankzij de uitbreiding van Medicaid niet meer. Ook mensen uit de rechtervleugel van de GOP zijn niet overtuigd. Sommige zien er een nieuwe uitkering in. Justin Amash (Rep.) labelde het nieuwe plan zelfs ‘Obamacare 2.0’.

Het verkopen van verzekeringen over staatsgrenzen heen, iets waar Trump op hamerde tijdens de verkiezingen, zit er niet in. Dit omdat het slechts een ‘reconcilation bill‘ betreft. Hierdoor zullen de Democraten ook niet kunnen ‘filibusteren’ (stemming vertragen). Dezelfde techniek werd ook toegepast om Obamacare te implementeren.