Gisterennamiddag brak aan de Turkse ambassade in Brussel een schijnbaar toevallige rel uit tussen voor- en tegenstanders van Turks president Recep Erdogan (AKP). Die probeert al een tijd in Europa stemmen in zijn voordeel te ronselen voor het nabije referendum, dat hem meer macht zal bezorgen. Volgens Derwich Ferho, een vooraanstaand figuur van de Koerdische gemeenschap in België ging het echter om een doelbewuste intimidatie van Erdogan-aanhangers tegen tegenstanders, zodat die niet meer durven te gaan stemmen.  

Na geweldpleging op tegenstanders van Erdogan uitte de NavBel, de raad van Koerdische gemeenschappen in België, snel in een persmededeling haar bezorgdheid. Daarin verklaarde ze klaar en duidelijk: “Het zijn helemaal geen [spontane] opstootjes tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Het gaat om een doelbewuste provocatie. Al een paar dagen hing in de lucht dat er iets ging gebeuren.” Ook het pro-Koerdische persbureau Firat acht aanhangers van Erdogan verantwoordelijk voor het geweld dat losbrak na een dispuut over spandoeken en affiches.

Een groep Turken had een grote affiche met ‘Ja’ opgehangen, waarop enkele Koerden als tegenwind een spandoek met ‘Neen’ wilden plaatsen. Als gevolg van hun actie werden vier Koerden neergestoken, onder andere een oudere dame werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Al snel rees kritiek op een te laks en traag optreden van de Brusselse politie en de Turkse ambassade, die niet van plan leek snel tussen beiden te komen.

“Het geweld komt altijd van AKP-aanhangers”

Leidinggevend figuur binnen het Koerdisch Instituut Derwich Ferho uitte via een telefonische getuigenis zijn bezorgdheid over de situatie. Hij ziet de “voorbereide agressie” jegens Belgische Koerden, die naar België gevlucht zijn om er veilig te leven met de dag toenemen. Beterschap in de verhouding tussen de gemeenschappen zal er volgens hem pas komen wanneer Turkse AKP-aanhangers de realiteit van de negatieve zijde van Erdogans bestuur onder ogen zien, maar dat wordt een moeilijke opdracht, volgens Ferho.

Ten slotte verklaarde de vertegenwoordiger van de Koerdische NGO dat de schuldigen zonder pardon gestraft moeten worden en dat de Belgische veiligheidsdiensten de veiligheid van de Belgische Koerden moet waarborgen. De media zou aan de mensen duidelijk moeten maken dat het geweld “altijd” komt van AKP-aanhangers tegen Koerden.

Premier Charles Michel reageerde op Twitter alvast uiterst ontstemd op het voorval. De Eerste Minister zei daarover nog dat hij “er steeds voor zal vechten om te vermijden dat een conflict wordt geïmporteerd in België”.

Turks conflict in België

De interne Turkse politiek durft wel vaker uitdijen in België. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer. Vermeende aanhangers van Fethullah Gülen (die volgens Erdogan achter de coup zat) werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Ook in Genk was in december een opstoot van Turks nationalisme te bemerken toen een demo werd georganiseerd door Turkse scholieren in nasleep van een reeks aanslagen die Turkije moest verduren.

In 2015 nog sprak Erdogan voor 25.000 Turkse Belgen in Hasselt in functie van de Turkse parlementsverkiezingen.