De politie van Antwerpen heeft zaterdagavond controles uitgevoerd in de twee Antwerpse wijken van Viaduct-Dam en Borgerhout. De controles vonden plaats nadat afgelopen maanden een reeks schietpartijen de buurt opschrikten. Dat staat te lezen in de Gazet Van Antwerpen.

De politieacties zouden niet rechtstreeks kaderen in het concrete onderzoek naar de schietpartijen, maar vooral een ‘show of force‘ zijn. Politiewoordvoerder Wouter Bruyns: “De feiten hebben een grote impact gehad op de wijk en zijn bewoners. Met deze actie willen we onze aanwezigheid in de buurt laten voelen.

De politie voerde de acties uit in Antwerpen-Noord en in Borgerhout.

Publiée par Gazet van Antwerpen sur samedi 18 mars 2017

De politie controlerende voertuigen en verdachte personen op invalswegen. De controles vonden eerst plaats in Antwerpen-Noord en vervolgens te Borgerhout, waar de Kortrijkstraat, het Terloplein en de Guldensporenstraat werd aangedaan door de politiemacht. Die plaatsen liggen rond de locaties van de schietpartijen die zijn doorgegaan tussen december en eind februari.

De politie pakte minstens één verdachte persoon op. Er werd gecommuniceerd dat dergelijke controleacties de volgende weken frequent zullen herhaald worden. Dit op diverse locaties rond Antwerpen-Noord, Borgerhout en de Damwijk zoals zaterdagavond.

Borgerhout

Borgerhout heeft net als Molenbeek een ietwat kwalijke reputatie door haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit.

Molenbeek was de afgelopen jaren in de aandacht van de wereld door de medeplichtigheid van bewoners aan de terreurdaden in Parijs, Zaventem en Brussel. Sommige buitenlandse kranten gingen zelfs zo ver om Molenbeek de “Jihadi-hoofdstad van Europa” te noemen. In nasleep van de aanslagen in Parijs in november 2015 zei Jambon toen dat hij “Molenbeek [ging] opkuisen”, waarop heel wat huiszoekingen volgden.