In een interview met de zondagkrant Bild am Sonntag heeft de Christendemocratische minister van Buitenlandse Zaken en Integratie Sebastiaan Kurz (ÖVP) voorgesteld om opvangcentra voor vluchtelingen buiten de EU te creëren. De centra waar vluchtelingen opgevangen kunnen worden zouden bijvoorbeeld in Georgië, Egypte of de Westelijke Balkan kunnen worden opgezet, aldus de minister.

Het voorstel om veilige zones te bouwen buiten de EU komt er na een reeks van maatregelen in het Alpenland die het migratie verstrengen en de (sociale) rechten van nieuwkomers beperken.

De minister zei dat het niet zo belangrijk is waar precies de voorgestelde centra zouden kunnen komen, zolang ze maar bescherming kunnen bieden en illegale migratie kunnen voorkomen. Egypte, Georgië en de westelijke Balkan werden wel aangehaald als voorbeelden door Kurz.

De minister deed zijn voorstel in een dubbelinterview met zijn Duitse en Christendemocratische collega, de parlementaire staatssecretaris voor Financiën Jens Spahn (CDU). Dat is opvallend, want Kurz schrok er niet voor terug om uit te halen naar de partijgenoot van Spahn, Duits bondskanselier Angela Merkel. Kurz impliceerde dat het beleid en de uitspraken (“Wir schaffen das“) van Merkel en anderen een migratie-aanzuigeffect hebben geschapen voor geheel Europa.

Nu zou een situatie ontstaan zijn die moeilijk op te lossen is. “Dit verkeerd beleid werd gesteund door de staats-en regeringshoofden van veel landen alsook de Europese Commissie. Het was gebaseerd op goeie bedoelingen, maar voor mij was het altijd duidelijk: als we mensen Centraal-Europa binnenlaten, zullen er altijd maar meer komen”, aldus nog de minister van Buitenlandse Zaken.

Controversiële Merkel

Het is niet de eerste keer dat Angela Merkel in het buitenland op kritiek mag rekenen. Voorheen had ook de N-VA en partijvoorzitter Bart De Wever flinke kritiek op Merkel’s open grenzenbeleid. Wel zei De Wever recenter – bij de uitreiking van het eredoctoraat van de UGent en de KUL aan de Duitse politica – dat Merkel lof verdient omdat ze “haar fouten heeft toegegeven“.

Ook Amerikaans president Donald Trump (REP) haalde al fel uit naar ‘Mutti Merkel’, bewerende dat ze Duitsland naar de Filistijnen helpt. Diezelfde Trump stelde net als Kurz voor om ‘safe zones’ te maken dichter bij de conflicthaarden in het Midden-Oosten en bereikte al een telefonisch informeel akkoord met Saudi-Arabië daaromtrent.

De regering van Oostenrijk liet vorige maand weten dat het uitgewezen asielzoekers strenger zou straffen. Het ging daarbij onder meer over boetes, langere vasthoudingsperiodes van illegalen en het intrekken van uitkeringen. Daarvoor besliste het populaire skiland nog dat het via het afroepen van de noodtoestand vluchtelingen aan de grens kon terugsturen. Oostenrijk nam in 2015, tijdens het hoogtepunt van de asielcrisis, zo’n 90.000 asielzoekers op. Dat komt overeen met ongeveer een procent van de totale Oostenrijkse bevolking.

Ook Duitsland verstrengde haar migratiebeleid de afgelopen maanden en kwam terug op de positie van ‘Frau Merkel’. Duitsland nam in 2015 alleen zo’n 1.142.000 vluchtelingen op, hetgeen overeenkomt met iets minder dan 1,5 procent van de Duitse bevolking.