Het Oostenrijkse ministerie van defensie vermoedt dat soldaten van Turkse komaf de regels rond dubbele nationaliteit geschonden hebben. In Oostenrijk is het namelijk verboden – behalve in uitzonderlijke gevallen – om een dubbele nationaliteit te bezitten. De regering sluit amnestie voor de overtreders uit.

De bal ging afgelopen herfst aan het rollen. De personeelsdienst van defensie merkte op dat meerdere afgezwaaide Oostenrijkse soldaten van Turkse komaf om een stempel op hun dienstbewijs vroegen, in plaats van enkel een handtekening. Gevraagd waarom dit nodig zou zijn, antwoordden de ex-soldaten dat de Turkse autoriteiten hierom vroegen.

Het ministerie van defensie vermoedt daarom dat sommige oud-soldaten van Turkse komaf opnieuw de Turkse nationaliteit bezitten (of deze nooit hebben opgegeven), hetgeen in conflict is met de wetgeving in het nieuwe thuisland en automatisch het verlies van de Oostenrijkse nationaliteit tot gevolg heeft.

‘Austro-turken’

Nu de Turkse president in april een omstreden referendum wil houden dat kan leiden tot een verdere uitbreiding van zijn macht, willen de Oostenrijkse coalitiepartners geen mildheid tonen tegenover deze zogenaamde ‘Austro-turken’. De partijchefs van de SPÖ en ÖVP, alsook minister van binnenlandse zaken Wolfgang Sobotka (ÖVP), sloten amnestie in dit geval uit.

Volgens de Oostenrijkse krant Krone.at zouden er 116.026 Turkse staatsburgers in Oostenrijk leven. Ook 10.000 ‘ex-Turken’ zouden na teruggave van hun Turkse paspoort (voor het bekomen van de Oostenrijkse nationaliteit) opnieuw een dubbele nationaliteit hebben verkregen. Een vijftigtal personen werd het staatsburgerschap ontnomen toen dit toevallig aan het licht kwam.

3 REACTIES