VS: Ook nieuwe reisban afgevoerd

0
752

Een federale rechter uit Hawaï heeft de nieuwe reisban die de Amerikaanse overheid vorige week ingediend heeft geblokkeerd. Hierdoor kan de beslissing enkele uren voor ze ingevoerd zou worden niet doorgaan.

De ‘US District’-rechter, Derrick Watson, nog benoemd door president Barack Obama (Dem.), besliste dat de klagers, namelijk de deelstaat Hawaï en een lokale islamitische leider, een grote kans op slagen hadden in hun rechtszaak tegen de ban. Ze argumenteerden dat de nieuwe ban hen onherstelbare schade zou toedienen en inging tegen de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. De rechtbank van Hawaï maakt deel uit van het beruchte 9th district” die ook de vorige ban torpedeerde.

Door die uitspraak van de rechter in Hawaï worden belangrijke delen van de reisban nu geblokkeerd: de tijdelijke schorsing van het hervestigen van vluchtelingen en het niet toelaten van mensen uit de 6 vooropgestelde landen kan nu niet doorgaan zoals voorzien.

Reactie Trump

Trump beloofde tijdens een rally in Tennessee net na de beslissing om de beslissing aan te vechten. “We gaan onze zaak zo ver brengen als het moet, tot aan het hooggerechtshof.” Volgens Trump gaat de rechtbank met de uitspraak haar bevoegdheden ver te buiten.

Opvallende redenering rechtbank

Hawai was de eerste staat die de nieuwe ban aanvocht, de klagers beweerden dat de nieuwe versie nog steeds inging tegen de grondwet. Nochtans had de administratie doelbewust heel wat aanpassingen doorgevoerd om net de juridische toets te doorstaan. Zo werd de ban op Syrische vluchtelingen opgegeven, werden visahouders toegestaan, werd een lijst opgemaakt van wie wel nog binnen kon en werd elke verwijzing naar de islam er uit gehaald zodat van discriminatie geen sprake kon zijn.

De rechter maakte echter een opvallende redenering en bepaalde dat hoewel de tekst in het decreet wel was aangepast, de intentie van de regering-Trump er nog steeds was om “een moslimban te installeren“, hetgeen religieuze discriminatie zou zijn.

Omdat de overgrote meerderheid van de inwoners uit de zes betrokken landen moslim is, is het geen grote sprong om te concluderen dat de islam het doelwit is volgens de rechter. De rechter verwees hiervoor onder meer naar uitspraken van Trump-adviseur Stephen Miller die had gezegd dat de impact van de nieuwe reisban fundamenteel hetzelfde zou zijn als die van het origineel. Miller zei op Fox News het volgende: “Fundamenteel ga je nog steeds dezelfde uitkomst hebben voor het land, maar je moet een antwoord hebben op de technische opmerkingen die door de rechtbank zijn opgeworpen, en die zullen beantwoord worden. Maar in termen van het beschermen van het land zal het basisbeleid nog steeds in werking zijn.

De regering had er nochtans aangedrongen om geen “geheime motieven” of “verborgen psyche” te zoeken bij beleidsmakers en zei dat er een verschil is tussen verkiezingsretoriek en het beleid. Rechter Watson duwde daarop terug en zei dat er niks geheim is aan de motieven van het decreet.

Intentieproces

Volgens Watson duidden uitspraken van Trump en Giuliani in de verkiezingscampagne erop dat de doeleinden van het decreet secundair zijn aan een religieus objectief, namelijk moslims niet langer het land binnenlaten. Het Ministerie van Justitie liet al weten in een statement dat het “sterk oneens” is met de beslissing en dat die “zowel in redenering als in reikwijdte verkeerd is“. Het Ministerie wees er op dat “de ‘Executive Order’ van de president binnen zijn wettelijke bevoegdheden valt om de veiligheid van het land te bewaren en het Departement zal dit decreet verdedigen in de rechtbanken“.

Het intentieproces die gemaakt wordt door de rechtbank is best vreemd te noemen, want het impliceert in feite dat de politieke retoriek moet aangepast worden vooraleer een wet kan worden goedgekeurd. Ook opvallend: een van de aanklagers haalt aan dat de Executive Order hem “gekwetst, in de war en triest” doet voelen. Hoewel de man niet gedeporteerd kan worden en hij van Egypte is, vindt de rechtbank (p 26) dat een voldoende persoonlijke en concrete schade veroorzaakt door het besluit.

Ook volgt de rechtbank de claim dat het toerisme in Hawaï zal lijden onder de ban. Nochtans zijn slechts 5.000 van de 1.431.603 inwoners moslim en komen er van de 8,9 miljoen jaarlijkse bezoekers aan het eiland slechts 6.800 uit het Midden Oosten en 2.000 uit gans Afrika.

Later op de dag werd een gelijkaardige uitspraak gedaan door een rechter in Maryland. Ook hij, die tevens door Obama werd benoemd, maakte dezelfde bedenkingen over het doel van de ban als de rechter in Hawaï maakt.