Maandag heeft het schepencollege van Grimbergen nu ook definitief de bouwvergunning van het geplande Eurostadion op Parking C geweigerd. Dit na een eerder bindend negatief advies van de Vlaamse overheid. Ghelamco heeft al laten weten in beroep te zullen gaan. Dat meldt BRUZZ.

Ghelamco wil graag op Parking C te Grimbergen, een steenworp verwijderd van het voormalige Heizelstadion, een nieuwe voetbaltempel bouwen. Dit moest gaan dienen als voetbalarena in het EK van 2020 en als thuisbasis van Anderlecht. Maar Anderlecht liet de kelk intussen aan zich voorbij gaan en het EK van 2020 tijdig halen lijkt steeds moeilijker te gaan worden nu ook het bestuur van Grimbergen een streep door de rekening van Ghelamco trekt.

Vorige week gaven de stedenbouwkundige ambtenaren van Ruimte Vlaanderen, de officiële naam van Stedenbouw van het Vlaamse Gewest, een negatief advies aan het project van bouwreus Ghelamco. Ruimte Vlaanderen had bezwaren inzake de buurtweg die (nog) niet als bouwgrond mag dienen. Ook betreffende mobiliteit is er een probleem omdat het geplande Eurostadion nog onvoldoende is ontsloten door het openbaar vervoer, vond Ruimte Vlaanderen.

Zelfde advies + de voorziene indeling

Het schepencollege van Grimbergen neemt die bezwaren nu over maar voegt daar nog een juridisch bezwaar aan toe: namelijk een gepland teveel aan recreatie- en kantooroppervlakte. Het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) gebiedt dat op Parking C een gebouw met maximum 50.000 vierkante meter recreatieruimte mag gebouwd worden. Kantooroppervlakte mag er ten hoogste 20.000 m² bedragen. Maar daar gaan de plannen van Ghelamco vlotjes over.

De bouwheer tracht dit euvel op te lossen door grote onderdelen te klasseren als “socioculturele ruimte“. Maar dat pikt het schepencollege dus niet. De indeling van de gebouwen hing al langer als een zwaard van Damocles boven het project, zei ook jurist en lokale oppositiepoliticus Bart Laeremans.

Ghelamco gaat in beroep

Ghelamcobestuurder Philip Neyt liet aan BRUZZ weten dat het bouwbedrijf sowieso in beroep gaat tegen de beslissing van de gemeente: “Wij volgen de wetgeving ter zake en die wetgeving zegt, dat bij een negatief oordeel, je bij de deputatie van de provincie in beroep moet gaan.” Neyt voegt er nog aan toe dat hij niet verbaasd is over het besluit omdat er reeds een bindend negatief advies was van Ruimte Vlaanderen en Grimbergen daar niet kon van afwijken. “Ze konden niet anders dan de bouwvergunning weigeren” vertelt Neyt.

Ghelamco houdt morgen een persconferentie alwaar het onder meer zal uitleggen waarom volgens het bedrijf een gerenoveerd Koning Boudewijnstadion (het vroegere Heizelstadion) niet geschikt is voor de toekomst van het Belgisch voetbal. Dit omdat de vraag naar de renovatie van het oude Belgische voetbalcentrum regelmatig ter sprake komt in de pers en politiek.

Race tegen de klok

Ghelamco racet tegen de klok want tegen 2020 zou het stadion af moeten zijn voor het geplande Europees kampioenschap. Maar Ghelamco ondervindt obstakels bij de lopende vleet. Zo hebben al verschillende buurgemeentes waaronder Vilvoorde negatief advies gegeven aan het project, trok voetbalclub Anderlecht al de stekker uit hun participatie en bond Vlaanderen bijkomende mobiliteitsvoorwaarden aan de verkoop van de nodige stukken grond voor het stadion.

Maar ook heel wat Vlaams-nationalisten zijn tegen het project. Dit omdat het voetbalstadion een project van de Stad Brussel is, maar zou gebouwd worden op Parking C en die bevindt zich in de Vlaamse gemeente Grimbergen. Ook zou het Eurostadion administratiecentra huizen van de Brusselse stad.

Voor TAK (Taal Aktiekomitee) en de VVB (Vlaamse Volksbeweging) zijn die plannen “onaanvaardbaar” en een stap richting een breder Franstalig ‘plan B’: een politiek-territoriale strategie om Vlaanderen te benadelen. Eind 2015 nog organiseerden deze organisaties een betoging tegen het nieuwe voetbalpaleis.