Volgens de exitpolls is de VVD op weg naar de verkiezingsoverwinning in Nederland. De partij van premier Mark Rutte lijdt tien zetels verlies, maar laat de concurrentie ver achter zich. Coalitiepartner PvdA lijkt af te stevenen op een afstraffing. PVV, CDA en D66 strijden om het zilver.

Volgens een exitpoll uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Ipsos blijft de VVD van premier Mark Rutte stevig in het zadel. De liberaal-democraten zouden dan wel tien zetels moeten inleveren, in vergelijking met de andere partijen van het gefragmenteerde politieke landschap in Nederland blijven ze wel de grootste. Coalitiepartner PvdA bevindt zich in de hoek waar de zwaarste klappen vallen. De sociaaldemocraten van Lodewijk Asscher zakken volgens de exitpoll van achtendertig zetels terug naar amper negen zetels.

GroenLinks en D66 in de lift

Het gat dat de sociaaldemocratische regeringspartij laat op links wordt gevuld door andere linkse partijen. De marxistische SP klokt af op veertien zetels, terwijl het D66 en GroenLinks stevig in de lift zitten. Ipsos berekende dat de links-liberale D66 van Alexander Pechtold van twaalf naar negentien zetels zou gaan.

GroenLinks en Jesse Klaver zouden met een stijging van twaalf zetels (vier in 2012; zestien vandaag) wel eens kunnen uitgroeien tot de revelatie van de verkiezingen van 15 maart. Een andere opvallende stijger is de nieuwe linkse partij DENK. DENK, een partij die inzet op diversiteit en voornamelijk allochtone jongeren achter zich schaart, zou de Tweede Kamer binnenkomen met drie zetels.

PVV en FvD

Ter rechterzijde toont het Christendemocratisch Appel (CDA) zich ook bij de stijgers. De Partij Voor de Vrijheid van islamcriticus Geert Wilders stijgt slechts licht volgens de peiling: van vijftien naar negentien zetels, maar had veel grotere verwachting geschapen om grootste partij van Nederland te worden. De conservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) behoudt haar drie zetels.

De nieuwkomer langs rechts is hoogstwaarschijnlijk het Forum voor Democratie (FvD). Volgens Ipsos zouden zowel Thierry Baudet als Theo Hiddema een zetel behalen in de Tweede Kamer. FvD stapte naar de kiezer met een eurosceptisch, uitgesproken rechts platform “tegen het partijkartel“. De geoliede campagne op de sociale media lijkt het Forum voor Democratie dus geen windeieren te leggen.

Als de exitpolls uitkomen en de VVD overtuigend wint, ligt de baan open voor het kabinet-Rutte III. Met mogelijke coalitiepartners zoals D66, CDA en Groenlinks stevent Nederland af op een centrumregering.

ADVERTENTIE