Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu (AKP) zegt dat zijn Duitse ambtsgenoot hem in opdracht van de Nederlandse regering heeft verzocht om pas na de Nederlandse verkiezingen het land te bezoeken. De bewering van Çavuşoğlu komt er na harde taal in het conflict tussen Nederland en Turkije dat ontstond na de weigering van Nederland om Turkse campagnes te laten plaatsvinden op Nederlandse bodem

De bal ging aan het rollen toen het Duitse medium Bild beweerde dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) een boodschap had doorgegeven aan zijn Turkse ambtsgenoot in opdracht van de Nederlandse regering: Gabriel moest aan de Turkse minister vragen om Turkse campagnebezoeken aan Nederland uit te stellen tot na de verkiezingen die in Nederland doorgaan op 15 maart.

Als dit klopt plaatst het de principiële houding van Rutte in een ander, electoraal perspectief. Turks Minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu bevestigt het verslag van Bild. Gisterenavond liet Çavuşoğlu weten dat de regering Rutte II hem gevraagd had om zijn bezoek met een week of meer uit te stellen. De reden hiervoor zou zijn om de PVV van Wilders, een belangrijke concurrent van de VVD van Rutte, niet in de kaart te spelen.

Çavuşoğlu reageert

“Nederlandse politici vertelden me ‘minister, als je nu komt, zal het Wilders’ stemmen verhogen. Alsjeblieft, kom na de verkiezingen’. Is dit mijn probleem? Als ze het mij op een normale manier hadden gevraagd, zou ik graag geholpen hebben, maar als ze eerst in de media roepen ‘Nee hij mag niet komen,’ dan werk ik daar natuurlijk niet aan mee”, aldus Çavuşoğlu tijdens een campagnebezoek aan Zuid-Turkije.

Het diplomatieke armworstelen gaat ondertussen verder. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast en intussen eist Turkije juridische stappen tegen het “buitensporig” optreden van de Nederlandse politie bij de rellen van zaterdagavond in Rotterdam. Turks president Recep Erdogan (AKP) ging eerder zelfs zo ver dat hij Nederland beschuldigde van nazisme en fascisme. Premier Mark Rutte, die vorig jaar met Merkel nog geheime afspraken maakte rond de vluchtelingendeal met Turkije, eist excuses voor de zwaarwichtige uitspraken van Erdogan.

EU ministers probeerden escalatie te voorkomen

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie spraken vorige week maandag in Brussel af om het conflict met Turkije niet te laten escaleren. Volgens ingewijden was de algemene lijn om Turkse ministers wel tot EU-landen toe te laten, maar ze in niet al te grote zalen te laten spreken. Vanuit de EU zelf is er voorlopig niemand die openlijk reageert op de incidenten van dit weekend.

Opvallend feit: Turkse politici die campagne voeren in landen als Duitsland en Nederland mogen dit niet volgens de Turkse kieswet. Deze wet bestaat sinds 2008 en werd ironisch genoeg ingevoerd door de AK-partij van Erdogan. Nochtans is het diezelfde partij die nu over heel Europa controverse veroorzaakt met het organiseren van politieke campagnes voor het aankomende referendum over een nieuwe Turkse grondwet. Deze grondwet zal Erdogan meer macht geven. De AKP lost dit euvel op door meetings rond het referendum niet te beschouwen als onderdelen van een politieke campagne maar als ‘informatiebijeenkomsten’.

1 REACTIE