Nederland: Linkse feministe Anne-Fleur Dekker in oog van storm

1
2932

Sinds 19 maart bevindt de Nederlandse feministische-linkse activiste en tot voor kort fractiemedewerkster bij GroenLinks Anne-Fleur Dekker zich in het oog van de (media)storm. Op die dag deelde Geert Wilders, voorzitter van het rechtse PVV, op Facebook Twitterberichten van Dekkers waarin ze fysieke agressie tegen Wilders lijkt te willen promoten. De tweet “Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een ‘ludieke actie’ ”, deed heel wat wenkbrauwen fronsen.

Als gevolg van Wilders’ bericht zag Dekker zich al een dag later genoodzaakt onder te duiken. Ze kreeg immers bijna meteen concrete bedreigingen met verwijzingen naar haar woonplaats. De voormalige fractiemedewerkster bij GroenLinks gaf al aan het Wilders enorm kwalijk te nemen de inhoud van haar berichten te hebben gedeeld, die volgens haar “duidelijk cynisch” bedoeld waren.

Overigens heeft ze op verschillende platformen (onder meer op het populaire tv-programma Pauw) aangegeven geen woord terug te willen nemen en door te willen gaan met haar strijd tegen “extreemrechts”. Wilders deed aangifte tegen Dekker, die volhoudt te beweren dat haar boodschap louter een reactie was op een ouder bericht van iemand die voorstelde als ‘ludieke actie’ 500 stenen tegen de moskee van Beringen te gooien.

Ook de kopman van de nieuwe partij Forum voor Democratie, Thierry Baudet, werd ook al door haar geviseerd, omdat hij een “fascist” zou zijn. Dekker zei in een tweet een taart naar Baudet te willen gooien, maar dat is best gevoelig in Nederland gezien de referentie aan Pim Fortuyn. Die was namelijk ook het doelwit van een dergelijke actie vooraleer hij in 2002 vermoord werd door de milieu-activist Volkert van der Graaf.

https://twitter.com/Fortuynisten/status/760776037898809344

Groenlinks laat Dekker vallen

Ondertussen heeft Dekker haar lidmaatschap bij de linksgroene partij opgezegd, omdat ze zich niet voldoende gesteund voelt. Zo zouden de groenen hun “democratische grondrecht op vrijheid van meningsuiting geweld aan” doen, aldus het ex-partijlid. De partij reageerde pas woensdag voor het eerst sinds de heisa van start ging.

Enerzijds veroordeelde GroenLinks de tweets als zijnde “verwerpelijk”, maar beweerde anderzijds dat de berichten uit de context zijn getrokken. Desalniettemin verklaarde het landelijk bureau klaar en duidelijk: “Wij steunen haar niet in deze missie.” Dekker vond wel steun bij Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks en andere linkse groeperingen.

Groenlinks is momenteel betrokken in regeringscoalitieonderhandelingen met de VVD van zittend premier Mark Rutte.

1 REACTIE