De aanhouding van Mohamed R. werd verlengd door de Raadkamer. De Fransman van Tunesische afkomst werd vorige week onderschept door de politiediensten op de Michielskaai in Antwerpen na met zijn wagen over de Meir, de drukste winkelstraat van de stad, te zijn gescheurd. Nadat verschillende voetgangers er uit de weg moesten springen, onttrok de man zich aan de controle van een militaire patrouille door het rood verkeerslicht te negeren. De wagen bleek nadien beladen te zijn met steekwapens en ook een riotgun. Maar het federaal parket denkt nu dat het niet gaat om terroristische motieven. De Raadkamer gaat daar wel alsnog van uit.

Het federaal parket is thans niet overtuigd van de terroristische motieven van de verdachte, en had verzocht aan de Raadkamer om voorlopig enkel overtredingen op de wapenwet in acht te nemen. De Raadkamer, die onafhankelijk van het Parket controle houdt over het strafonderzoek, heeft dit verzoek dus naast zich neergelegd en de aanhouding van Mohamed R. alsnog verlengd in het kader van terreuronderzoek.

De advocaat van de verdachte, meester Vermeulen, beweerde eerder dat zijn cliënt verloren was gereden in de zoektocht naar zijn vriendin en “zo per toeval op de Meir verzeild was geraakt”. Eerder getuigde ook de vriendin van de verdachte en één van zijn vrienden al in de media dat zij Mohamed niet in staat achten een aanslag te plegen en dat hij vast “een beetje te veel had gedronken of drugs nam, waardoor hij per ongeluk zijn gaspedaal te diep indrukte”.

De riotgun zou een oud, gedemonteerd model betreffen dat Mohamed zou gekregen hebben en ging doorverkopen.