Zondag hebben zo’n vijftienhonderd manifestanten verzameld in Brussel voor de achtste editie van de Mars voor het Leven. Dat is een organisatie/manifestatie die ageert voor het recht op leven en tegen de praktijken van abortus en euthanasie. De betoging volgde een parcours van de Kunstberg tot het justitiepaleis. Dat meldt Metro.

Zondag werd in Brussel verzameld voor een stille betoging tegen abortus en euthanasie. Volgens politiecijfers ging het om ongeveer 1.500 mensen, de organisatie spreekt over 3.000 deelnemers. Er werd in stilte gewandeld van de Kunstberg tot het justitiepaleis waar witte rozen werden neergelegd ter herdenking van de slachtoffers van abortus.

“We marcheren in stilte, als eerbetoon aan de mensen die lijden. Aan de mensen die het daglicht nooit gezien hebben, aan de vrouwen die lijden na een abortus en aan de mensen die vinden dat hun leven het niet meer waard is geleden te worden. We betogen ook in stilte omdat we vinden dat er over thema’s als abortus en euthanasie in alle rust moet gediscussieerd worden en het debat in de media nu veelal op een agressieve manier gevoerd wordt.” zegt een deelnemer aan Metro.


Prominente aanwezige en spreker was Stéphane Mercier, gastdocent filosofie aan de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL). Deze veroorzaakte onlangs opschudding door enerzijds te stellen dat abortus moord is en anderzijds door zich af te vragen of het in die optiek ook niet moreel erger is dan verkrachting.  Tegen Mercier loopt een disciplinaire procedure ingesteld door de UCL naar aanleiding van deze uitspraken. Voorlopig zijn zijn lessen opgeschort.

Mercier vindt dat het de taak is van een filosoof om na te denken over de zin en waardigheid van het leven. Ook is hij van mening dat een katholieke instelling zich moet verzetten tegen abortus: “Een katholieke universiteit zou volgens mij ook de waardigheid van het leven moeten verdedigen. Ik geloof dat de universiteitsstudenten perfect in staat zijn om zelf kritisch na te denken en de waarde van de vrijheid van meningsuiting begrijpen.”

In 2011 werden 19.578 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er ongeveer 53 per dag. De organisatoren van de Mars voor het Leven vinden dat de huidige wetten die dit toelaten in strijd zijn met “de menselijke waardigheid”.

ADVERTENTIE