Er is opnieuw ophef rond het Publifinschandaal. Vier toplui waaronder Stéphane Moureau (PS) en André Gilles (PS) zouden belangrijke documenten in het Publifindossier hebben vervalst, zo zegt het Luikse parket. Moureau en Gilles kwamen beiden al in de kijker te staan in het schandaal rond de intercommunale en ontkennen nu de aantijgingen. Een parlementaire onderzoekscommissie had de documenten in kwestie opgevraagd.

Hoewel ze zich allebei ziek hadden gemeld, zouden Gilles en Moreau naar de hoofdzetel van Publifin in Luik zijn afgezakt op 22 februari. “Ze zouden er een hele reeks documenten hebben opgesteld, of laten opstellen, die gevraagd waren door de onderzoekscommissie en die niet bestonden“, aldus commissievoorzitster Olga Zrihen.

De Luikse procureur-generaal heeft de onderzoekscommissie rond Publifin in het Waals Parlement woensdag ingelicht over de vermoedens van misbruik van vennootschapsgoederen en valsheid in geschrifte rond zes personen. Twee directiesecretarissen en een directrice zouden dossiers naar hun persoonlijke wagen hebben gedragen en meermaals heen en terug gereden zijn naar een onbekende bestemming. Bepaalde personeelsleden hebben het vermoeden dat er ook documenten ook zouden zijn weggenomen.

Waslijst aantijgingen

De onderzoekscommissie heeft de magistraten die haar bijstaan opgedragen om de zaak tot op het bot te onderzoeken. In de ‘pro justitia’ (officieel document uitgegeven door het parket dat dient voor dagvaarding) is sprake van misbruik van vennootschapsgoederen, afpersing, valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken in private, particuliere en handelsgeschriften in verband met Publifin.

Te ziek

André Gilles werd deze ochtend verwacht voor de onderzoekscommissie en is nog steeds aanwezig in het Waalse Parlement voor een hoorzitting die momenteel plaats zou moeten vinden. De hoorzitting met Moreau zou morgenochtend zoals gepland doorgaan. Op 21 februari had Gilles zich nog ziek gemeld om voor de onderzoekscommissie te verschijnen. De twijfels die daarover rezen bij verschillende parlementsleden hadden toen al geleid tot het uitsturen van een controlearts. Nu blijkt dat daags nadien op de bewuste 22 februari mogelijks documenten zijn vervalst, lijken die twijfels meer en meer gegrond.

Publifin: révélations

André Gilles démissionne de ses fonctions de président de Publifin⏩http://bit.ly/2mK3wSt

Publiée par RTBF Info sur jeudi 9 mars 2017