Kim Jong-un gijzelt Maleisiërs in Noord-Korea (en vice versa)

0
892

Kim Jong-un verhindert alle Maleisiërs die zich ophouden in Noord-Korea het land te verlaten. De handeling volgt een reeks van diplomatieke, vijandige uitwisselingen op nadat de broer van Kim Jong-un, vermoedelijk door Noord-Koreaanse agenten, werd vermoord in Maleisië. De beslissing van de Noord-Koreaanse dictator komt er nadat Maleisische ordediensten de ambassade van de communistische dictatuur afsloten in Maleisië omwille van obstructie in het moordonderzoek.

De vijandige maatregelen volgden in een opbod tussen Noord-Korea en Maleisië elkaar snel op sinds de vermoedelijke moord op de broer van Kim Jong-un in februari van dit jaar. Recentelijk vond Pyongyang er niets beters op dan alle Maleisiërs in Noord-Korea een uitreisverbod op te leggen en Kuala Lumpur deed vervolgens hetzelfde voor de Noord-Koreaanse burgers op haar grondgebied.

De gijzelaars (niemand kent het aantal) zouden Kim’s antwoord zijn op de uitwijzing van de Noord-Koreaanse ambassadeur in Kuala Lumpur, die ‘persona non grata’ werd nadat hij zowat dagelijks, en ondanks het protest van de regering, een ‘assertieve’ persconferentie hield voor de deur van zijn ambassade.

De communistische ambassadeur ontkende er alles wat de Maleisische politie voor bewezen houdt:

  1. de toerist was Kim Jong-nam (met een vals paspoort);
  2. hij werd vermoord met een milligram zenuwgas op de luchthaven van Kuala Lumpur;
  3. de twee meisjes die betrokken waren zouden naïef geweest zijn en dachten dat ze deelnamen aan een ‘reality show’ (voor een gage van 90 dollar);
  4. de verantwoordelijken (zeven Noord-Koreanen) waren aanwezig op de vlieghaven en zijn onmiddellijk gevlucht, waarvan drie naar de ambassade van Noord-Korea, waar ze zich nog steeds zouden bevinden.

Het gebruik van zenuwgas liet de veiligheidsdiensten in actie schieten. De ontmijningsdiensten hebben de hele vlieghaven uitgekamd. Met slechts een liter kan je een hele divisie soldaten uit te schakelen. Nochtans zou de man in kwestie naar aanleiding van een hartaanval zijn gestorven volgens de Noord-Koreanen. Noord-Korea eist het lichaam van de ‘onbekende toerist’ en Maleisië eist DNA-materiaal. Een patstelling.

Raketten

Als toemaatje vuurde Kim onlangs vier ballistische testraketten richting de exclusieve economische zone (EEZ) van Japan (een maritiem gebied tot 200 mijl van de Japanse kust). China erkent de exclusieve economische zone van Japan niet (en ook niet van andere landen in de regio), maar is toch niet gelukkig met Noord-Korea’s agressieve buitenlandpolitiek. China, al even geen vriendje meer van Noord-Korea, blokkeerde eerder al de steenkoolimport uit Noord-Korea, en stopte daarmee de enige stroom aan harde valuta waar het communistische, arme land nog van kan leven.

Hierna is de VS gestart met de levering van het THAAD-systeem aan het zuiders buurland van Noord-Korea. Dat is een antiraketsysteem dat eerder al beloofd was aan Zuid-Korea door de VS en nog eens werd bevestigd vorige maand door Amerikaans Defensieminister James Mattis tijdens zijn bezoek door de Stille Oceaan bij de bondgenoten van de VS.

De kans echter dat het hele kluwen escaleert in een heuse trans-Pacifische oorlog is nog steeds klein. Hoewel Noord-Korea enorm veel schade zou kunnen toedienen door haar verouderd maar groot leger (hetgeen de tegenstanders van Noord-Korea wel degelijk afschrikt), is het land geïsoleerd op alle vlakken en heeft het er alle belang bij om de zaken niet al te veel op de spits te drijven.