Toekomst in eigen handen van Tom Van Grieken betekent een primeur voor het Vlaams Belang. Voor het eerst schrijft een alom gerespecteerd publiek intellectueel, VUB-professor Jonathan Holslag, op aanvraag een voorwoord in het werk van een Vlaams Belanger. Dat staat te lezen in De Morgen.

Holslag schreef het voorwoord naar eigen zeggen omdat hij gelooft in open debatten en in de democratie, die alleen kan floreren “bij de constructieve botsing van ideeën. Een cordon rond bepaalde partijen plaatsen is volgens hem dan ook niet iets dat de democratie vooruithelpt. Weliswaar met duidelijke kritiek op bepaalde standpunten van de radicale partij, zoals soms onwaardige uitspraken en islamofobie, verklaart de professor dat hij zich wel kan vinden in een aantal tactische voorstellen die van Grieken in zijn werk doet.

Onder andere over immigratie, de Vlaamse infrastructuur en het maatschappelijk ongenoegen haalt de voorzitter volgens hem geldige argumenten aan. Van Grieken komt bij hem over als een getalenteerde jonge kracht, die vanuit “een oprechte bezorgdheid over onze samenleving aan politiek doet.

Onverwachte steun

De voorzitter van het Vlaams Belang verklaarde zelf ook in zijn boek enkele centrale punten te maken over waarom de links-rechts-discussie voorbijgestreefd is en hoe de toekomst volgens hem aan de Europese patriotten is. Ondanks de ‘onverwachte’ steun is het echter nog de vraag of het boek beschikbaar zal zijn in de boekhandel. Van Grieken moest zich wenden tot een Nederlandse uitgever en op dit moment gaf Standaard Boekhandel al aan Toekomst in eigen handen niet centraal aan te zullen kopen. Boeken verkopen van politici als Peter Mertens (PVDA) en Kristof Calvo (Groen) was voor de boekenwinkel althans geen probleem tot nog toe.

Vandaag postte Holslag op zijn Facebook-account een verantwoording voor zijn voorwoord in het boek. Daarin uitte hij zijn teleurstelling over de kritiek aan zijn adres, omdat het boek pas over twee maanden verschijnt en niemand weet heeft van de precieze inhoud van het werk én zijn voorwoord. Hij verkondigde ook dat hij door zijn bijdrage slechts deelneemt aan een politiek en maatschappelijk debat en dat hij ervoor ijvert dat mensen ook op vlak van hun identiteit de toekomst in eigen handen moeten nemen. Patriottisme is volgens hem namelijk een werkwoord.