Toekomst in eigen handen van Tom Van Grieken betekent een primeur voor het Vlaams Belang. Voor het eerst schrijft een alom gerespecteerd publiek intellectueel, VUB-professor Jonathan Holslag, op aanvraag een voorwoord in het werk van een Vlaams Belanger. Dat staat te lezen in De Morgen.

Holslag schreef het voorwoord naar eigen zeggen omdat hij gelooft in open debatten en in de democratie, die alleen kan floreren “bij de constructieve botsing van ideeën. Een cordon rond bepaalde partijen plaatsen is volgens hem dan ook niet iets dat de democratie vooruithelpt. Weliswaar met duidelijke kritiek op bepaalde standpunten van de radicale partij, zoals soms onwaardige uitspraken en islamofobie, verklaart de professor dat hij zich wel kan vinden in een aantal tactische voorstellen die van Grieken in zijn werk doet.

Onder andere over immigratie, de Vlaamse infrastructuur en het maatschappelijk ongenoegen haalt de voorzitter volgens hem geldige argumenten aan. Van Grieken komt bij hem over als een getalenteerde jonge kracht, die vanuit “een oprechte bezorgdheid over onze samenleving aan politiek doet.

Onverwachte steun

De voorzitter van het Vlaams Belang verklaarde zelf ook in zijn boek enkele centrale punten te maken over waarom de links-rechts-discussie voorbijgestreefd is en hoe de toekomst volgens hem aan de Europese patriotten is. Ondanks de ‘onverwachte’ steun is het echter nog de vraag of het boek beschikbaar zal zijn in de boekhandel. Van Grieken moest zich wenden tot een Nederlandse uitgever en op dit moment gaf Standaard Boekhandel al aan Toekomst in eigen handen niet centraal aan te zullen kopen. Boeken verkopen van politici als Peter Mertens (PVDA) en Kristof Calvo (Groen) was voor de boekenwinkel althans geen probleem tot nog toe.

Vandaag postte Holslag op zijn Facebook-account een verantwoording voor zijn voorwoord in het boek. Daarin uitte hij zijn teleurstelling over de kritiek aan zijn adres, omdat het boek pas over twee maanden verschijnt en niemand weet heeft van de precieze inhoud van het werk én zijn voorwoord. Hij verkondigde ook dat hij door zijn bijdrage slechts deelneemt aan een politiek en maatschappelijk debat en dat hij ervoor ijvert dat mensen ook op vlak van hun identiteit de toekomst in eigen handen moeten nemen. Patriottisme is volgens hem namelijk een werkwoord.

21 REACTIES

  • Ik denk toch dat de professor eerlijk is en geen politieke agenda heeft. Ik lees steeds zijn bijdragen en vind ze redelijk evenwichtig. Het is niet omdat je het met sommige standpunten niet eens bent, dat je de argumentatie niet begrijpt. Ook in dit geval vind ik dat de professor zich niet hoeft te schamen over zijn standpunten. Integendeel, de linkse inquisitie zou beter de hand in eigen boezem steken en zich afvragen hoe democratisch zij zelf wel denkt te zijn. Ik heb daar hele grote vragen bij en neem, zelf links zijnde, naïef links hun dictatoriale neigingen heel kwalijk.

   • Mijn boodschap: de houding van JH is voor de eventuele kiezers van het VB géén reden tot euforie. Eén zwaluw maakt de lente niet.

    Als communautaire strategie is het (media) cordon nog steeds een succesverhaal. En dat zal niet veranderen nav deze verkiezingen. Het heeft dus geen zin om op het VB te stemmen.

   • Neen. Holslag is niet eerlijk. In zijn betoog op de VRT enige tijd terug, heb ik maar liefst 4 feitelijke vergissingen genoteerd. Twee daarvan wist hij heel goed dat hij leugens aan het verkopen was. Holslag speelt heel bewust een politiek spelletje. Waarom hij dat doet, dat ga ik hier niet uit de doeken doen.

  • Natuurlijk heeft Holslag een politieke agenda. Eerst een aantal populaire optredens op de VRT, dan een lezing voor de VVB (Bart De Valk zag er geen kwaad in) nu dit “voorwoord” voor Van Grieken. Die Holslag gaat het nog ver brengen. Maar bij de echte China kenners en de Vlaamse expats in China heeft hij al enige tijd geleden al zijn geloofwaardigheid verloren.

   • Het zou niet de eerste keer zijn dat een “expert” of “mediapersoonlijkheid” struikelt omdat hij zich gestreeld voelt door het etiket.

    Waarom zou JH niet meer geloofwaardig zijn bij andere China kenners?

 1. Heel moedig van de professor, al hoop ik wel dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor zijn carrière want je hoeft maar een naar een Vlaams Belanger te glimlachen om voor de rest van je leven als “verbrand” te worden beschouwd. Wat die klojo’s van Standaard Boekhandel betreft: met welk recht +

  • Of het moedig is, is nog maar de vraag. Wat JH doet is zeker géén reden tot euforie. Daar waar regeringen gevormd worden, bougeert nog altijd niks. Het VB zal nog minstens één, wsch zelfs twee legislaturen nodig hebben om zichzelf een beetje witter te wassen.

   Voorlopig is het cordon het meest succesvolle communautaire blokkeringsmechanisme ooit. Omwille van Spa overigens, die wat graag haar kiespubliek bij het groot vuil kwakte … door niks te doen aan het migratievraagstuk

 2. Jonathan Holslag “een alom gerespecteerd publiek intellectueel” Da’s een goeie. Door de Vlaamse expats in China wordt hij uitgelachen, bij de China kenners in Vlaanderen heeft hij al zijn geloofwaardigheid verloren. Enkel bij de VRT wordt hij nog op handen gedragen. En onze staatsmedia lusten zijn oude cliches over China ook nog wel.

 3. Gisteren is aan het licht gekomen dat Peter Navarro ( director of the National Trade Council, a newly-created entity in the executive branch of the U.S. federal government) auteur van “Death by China” geen woord Chinees spreekt en nauwelijks met een paar haastbezoekjes in China geweest is. Nog even en die valt van zijn troon.
  Jonathan Holslag, de Peter Navarro van Vlaanderen, gaat precies dezelfde weg op. The bubble will burst soon.