IS eist aanslag Londen op, dader: Khalid Masood

0
970

Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor aanslag in Londen. De terreurgroep deed dit via haar officieuze persbureau Amaq. De dader werd deze middag geïdentificeerd als de 52-jarige Khalid Masood. De Britse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat Masood een ‘lone wolf‘ was.

‘Amaq News Agency’ verspreidde vandaag een persbericht waarin het gewag maakte van een “soldaat van de Islamitische Staat” die de aanslag bij Westminster uitvoerde. Volgens Amaq volgde de dader de lokroep om staatsonderhorigen van landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS aan te vallen.

Op 22 maart raasde een wagen over Westminster Bridge en werden een tiental mensen aangereden. De wagen reed vervolgens in op de poorten van het ‘Portcullis House’, waarbij de dader uitstapte en een agent dodelijk verwondde met een mes. De eindbalans: vier doden en veertig gewonden. De dader zelf werd geneutraliseerd door de politie en bezweek later aan zijn verwondingen.

Premier Theresa May verklaarde achteraf dat de dader in Groot-Brittannië geboren was een vroeger reeds het onderwerp vormde van een onderzoek door de ‘MI5’ (Britse binnenlandse inlichtingendienst). Gisterennamiddag maakte Scotland Yard bekend het om Khalid Masood gaat.

Masood was een 52-jarige moslim die reeds veroordeeld werd voor een aantal feiten, waaronder verboden wapenbezit en verstoring van de openbare orde. “Er waren geen inlichtingen over zijn intenties om een terreuraanslag te plegen,” aldus de Britse politie. Gisteren hield de ordediensten in het VK ‘raids’ en pakte de politie in het kader van het onderzoek acht mensen op in Londen en Birmingham.

De aanslag van gisteren is de zwaarste in Groot-Brittannië sinds 2005. Toen bliezen vier radicale moslims zichzelf op in de metro en op de bus, met 56 doden en 784 gewonden tot gevolg. Wel is het de eerste keer dat IS een aanslag opeist in het Verenigd Koninkrijk, al blijft het onzeker of het bevel wel van de top komt. Vorig jaar eiste IS verschillende aanvallen van zogenaamde ‘lone wolfs‘ op, met de aanslagen in Nice en Berlijn als trieste hoogtepunten.