Al jaren betaalt de Waalse consument te veel distributiekosten voor energie. De oorzaak hiervan is een stille overeenkomst tussen de gemeenten en Electrabel. Dat schrijft het Franstalige magazine Le Vif/L’Express.

De afgelopen twintig jaar ontstond er in België een systeem waarbij het de gezinnen zijn die opdraaien voor te hoge facturen. Het gaat dan voornamelijk over energie, maar het systeem wordt ook toegepast bij andere diensten, zoals de tv-distributie. De opbrengst daarvan stroomt niet alleen terug naar grote bedrijven zoals Electrabel, maar ook naar de gemeenten zelf via de dividenden van intercommunales.

Volgens Le Vif hangen de schandalen die uitkwamen rond de Publifin-affaire allemaal samen. Dat sommige politieke mandatarissen grote sommen geld verdienen in raden van bestuur van intercommunales, zonder dat ze daar veel voor moeten doen, is een middel om enige kritiek op het systeem te vermijden. Daar komt nog eens bij dat de gemeenten waar het systeem wordt toegepast ook zelf voordeel halen uit de hoge factuur voor de consument via dividenden.

Ook in Vlaanderen?

In Vlaanderen zou een vergelijkbaar systeem bestaan dat de consument benadeelt, zegt Peter Reekmans, voormalig Vlaams parlementslid voor LDD, in De Morgen (10 maart 2017): “Wat in Wallonië gebeurt met Electrabel, gebeurt hier ook met Infrax en Eandis. Want wie beslist er om die dividenden aan de gemeenten op peil te houden? Dat zijn uiteraard onze eigen politici.”

Ook voor de waterfactuur draait volgens Reekmans de consument op voor de hoge kosten.